Mateo Renci: Mlad za penziju 1Foto: EPA/ ALESSANDRO DI MEO

„Ova nedelja bi mogla da promeni živote naše dece. Nismo u pitanju ni mi, niti ijedna politička partija, već deca“, rekao je italijanski premijer Mateo Renci na skupu svojih pristalica u rodnoj Firenci …

… dva dana uoči referenduma, koji bi mogao ne samo da utiče na njegovu političku karijeru, već i budućnost Italije i cele EU.

Na jučerašnjem referendumu građani Italije su glasali o promenama Ustava kojim bi bila drastično smanjena ovlašćenja Senata, gornjeg doma parlamenta, kao i regionalnih vlasti. Premijer Renci pozvao je zemljake da glasaju „za“. Reforma bi, smatra, Italiju napravila efikasnijom državom. „Ako pobedi ‘da’, Italija će postati lider u Evropi“, istakao je premijer.

Protivnici predloženih ustavnih promena, a ima ih na desnici, među evroskepticima i populistima pokreta „Pet zvezdica“, smatraju da bi promene samo ojačale ulogu premijera i ugrozile italijansku demokratiju. Kako izveštavaju strani mediji, građanima Italije nije baš jasno šta je suština predloženih izmena, te je jučerašnji referendum pretvoren u izjašnjavanje „za“ i „protiv“ Rencija i njegove vlade. Istraživanja kazuju da veće šanse za pobedu ima opcija „ne“. Ukoliko Italijani odbiju predložene promene, premijer je najavio ostavku. Pad Rencija uzdrmao bi ne samo Italiju već i EU, koja, nakon Bregzita, strahuje od jačanja ekstremnih i evroskeptičnih snaga.

Kao lider Demokratske partije od decembra 2013. godine, Mateo Renci je 22. februara 2014. postao 56. predsednik Saveta ministara Republike Italije, kako se zvanično zove italijanska vlada. Imao je samo 39 godina, pa je u istoriju ušao kao najmlađi premijer u istoriji Italije. Rođen je 1975. u Firenci, gde je završio studije prava 2004. Pre toga, sa 29 godina, postao je predsednik istoimene provincije, koja je deo vlasti regiona Toskana, a 2009. gradonačelnik Firence. Mladost, hrabrost i govorništvo, Rencijevi su kvaliteti koje naglašavaju njegovi simpatizeri. Mediji ga predstavljaju kao čoveka koji se suočava sa problemima i rešava ih. Često se slikao na biciklu u Firenci, dok otvara nove zgrade, kako u gumenim čizmama obilazi područja ugrožena poplavama. Obilazio je i zemljotresima pogođene delove zemlje.

Pre dva meseca odbio je da prisustvuje zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Merkel i francuskim predsednikom Olandom u Bratislavi, rekavši da se nisu ni o čemu konkretnom dogovorili. Renci smatra da nema osnove za povezivanje borbe protiv terorizma s politikom vezanom za imigraciju. Ukoliko referendum ne prođe i Renci podnese ostavku, njegova politička karijera, verovatno, neće biti završena. Mlad je za penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari