Matić: Standardizacija digitalnog obrazovanja je prioritet 1Tatjana Matić Foto: MTTT

Digitalizacija i umrežavanje obrazovnog sistema su prioriteti, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, koji se obeležava u okviru Međunarodne unije telekomunikacija 17. maja.

„Uvođenje infrastrukturnog standarda u obrazovanju je na prvom mestu. Ne smemo dozvoliti da nam đaci u manjim sredinama postanu digitalni „autsajderi“, niti da učenici koji već imaju pristupa digitalnim tehnologijama usvajaju pasivne korisničke navike, već moramo svim mladima pružiti jednaku šansu da dobiju kompetencije koje će im omogućiti iste izbore koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim digitalnim ekonomijama“, poručila je Matić.

Ona je najavila da će u okviru kapitalnog projekta unapređenja informaciono-komunikacionog sistema u obrazovanju, „Povezane škole“, koji obuhvata izgradnju bežičnih lokalnih računarskih mreža u svim matičnim školskim objektima u Srbiji, već od septembra ove godine biti moguća digitalna nastava u 500 škola.

„Planirano je da bežični internet bude obezbeđen u preko 11.000 učionica odnosno za preko 286.000 đaka ove godine, dok će do septembra sledeće godine, mreža biti izgrađena u još 500 školskih objekata odnosno 23.000 učionica i preko 500.000 đaka“, navela je Matić, istakavši da će pilot projekat koji je obuhvatio 27 osnovnih i srednjih škola u 16 gradova u Srbiji, biti završen do kraja maja.

Državna sekretarka je precizirala da je izgradnja mreže koju sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija infrastrukturni preduslov za program digitalnih učionica, odnosno opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom i izradom digitalnih nastavnih sadržaja, koji realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za učenike prvog, drugog, petog i šestog razreda.

Povodom poruke ovogodišnjeg Dana telekomunikacija i informacionog društva – „Premošćavanje standardizacijskog jaza“, državna sekretarka je podsetila da je Ministarstvo nadležno za elektronske komunikacije i informaciono društvo u Republici Srbiji, pripremilo Zakon o elektronskim komunikacijama, izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti, 17 podzakonskih akata Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i da je u završnoj fazi Nacrt strategije razvoja digitalnih veština.

„Od posebnog značaja za razvoj digitalne ekonomije je svakako potpisivanje Sporazuma o smanjenu cena rominga u regionu Zapadnog Balkana, kojim je predviđeno da najkasnije 1. jula 2021. godine bude uvedeno pravilo „u romingu kao kod kuće“ koje važi u Evropskoj uniji“, zaključila je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari