Maturske večeri na čekanju 1Kruševac Foto: Fonet/Konstantin Kamenov

Hoće li biti proslave mature za đake završnih razreda osnovnih i srednjih škola u ovom trenutku niko ne zna.

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da bi proslave, uključujući i maturske večeri, trebalo odložiti za drugu polovinu juna dok u školama kažu da im ovo pitanje trenutno nije na dnevnom redu.

Poručuju da će pratiti uputstva Ministarstva prosvete i razvoj epidemiološke situacije, ali veruju da pre sredine juna neće biti dozvoljena masovna okupljanja. Proslave maturske večeri tradicionalno se organizuju u prvoj polovini juna.

Srednjoškolci završetak školovanja slave u hotelima i restoranima dok je u osmoletkama različita situacija.

Zakonom je propisano da se proslava završetka osnovnoškolskog obrazovanja održi u školi ili u dogovoru sa jedinicama lokalne samouprave u ustanovama iz oblasti kulture i sporta.

Zbog toga neke osmoletke maturu organizuju u svečanim salama, bilo samostalno ili angažuju agenciju koja je zadužena za ketering dok neki roditelji zaobilaze zakon i u sopstvenoj režiji sklapaju ugovore sa restoranima.

U tom slučaju škola formalno nema ništa sa proslavom mature, a nastavnici su pozvani isključivo kao gosti. Pojedini roditelji i đaci sa kojima smo razgovarali upravo tu vide šansu da mature ipak bude, makar u julu ili avgusu.

Direktor OŠ „Josif Pančić“ Milan Bajić kaže za Danas da su osmaci dosad malu maturu slavili u svečanoj sali škole, ali da ove godine to neće biti moguće. Na pitanje šta misli o alternativi da se proslava ipak održi u nekom restoranu kada bude prekinuta zabrana okupljanja većeg broja ljudi, Bajić kaže da takve planove nemaju, niti su o tome razmišljali.

Vesna Šunjevarić, direktorka OŠ „Kosta Abrašević“ ističe za Danas da u ovom trenutku razmišljaju samo kako da se uspešno privede kraju školska godina.

– U svakodnevnom sam kontaktu sa roditeljima učenika naše škole. Bilo je pitanja hoće li se matura održati, deci je žao da to ne obeleže. Ali o tome sada nema govora. Moraćemo da sačekamo mišljenje Ministarstva prosvete, a posle toga ćemo razgovarati sa roditeljima – navodi naša sagovornica.

Direktorka Gimnazije „Sveti Sava“ Ljiljana Đokić kaže da se đaci nisu dosad interesovali hoće li biti maturske večeri. I ona se slaže da je u ovom momentu prerano o tome govoriti.

– Do sada se matursko veče slavilo uglavnom početkom juna, dok su maturanti još uvek naši đaci. Sve ponude koje dobijem prosledim učeničkom parlamentu koji odlučuje gde će se slaviti. Škola je samo posrednik u tome, ali nema nikakvu drugu ulogu, niti sa bilo kim sklapamo ugovor. Ne znam hoće li maturske večeri biti ove godine. Učenici se zbog ove situacije nisu videli skoro dva meseca, a ako se proslava eventualno bude odložila za jul, pitanje je da li će biti zainteresovani. Mnogi već sada razmišljaju i prave planove o upisu na fakultet – kaže Đokić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će obeležavanje kraja školovanja zavisiti od razvoja epidemiološke situacije.

Što se tiče malih maturanata, njegov predlog je bio da se matura organizuje u školskom dvorištu na otvorenom, ako se proceni da je okupljanje većeg broja đaka bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari