Kada su 6. februara ove godine navijači Mančester junajteda obeležavali 55 godina od najveće tragedije u istoriji kluba – pogibije osam fudbalera iz čuvene generacije Bezbijevih beba u avionskoj nesreći na aerodromu u Minhenu – uprava beogradskog hotela Mažestik došla je na ideju da se i sama uključi u čuvanju uspomene na legendarne britanske sportiste. Imaju i razlog: igrači Mančestera poslednju noć pred tragediju proveli su upravo u Mažestiku, posle utakmice na stadionu Jugoslovenske narodne armije sa Crvenom zvezdom. Iz hotela u centru Beograda tog jutra su otišli na aerodrom, a par sati kasnije dogodila se tragedija.


Dragan Živković, izvršni direktor Mažestika, ovih dana uveliko sakuplja fotografije i druge uspomene na taj 5. februar 1958. kako bi već za narednu godišnjicu otvorio Mančesterov spomen-kutak u hotelu.

– Suština cele priče jeste da mi kao hotel želimo da prikupimo što više slika i informacija o njihovom boravku u Mažestiku povodom utakmice sa Zvezdom i gostovanjem u Beogradu. Želja nam je da to sve prezentiramo i postavimo u hodniku gde se već nalaze slike poznatih ličnosti koje su bile deo istorije ovog zdanja. Planiramo i da na dan njihove poslednje večere u restoranu hotela 5.2.1958. napravimo večeru 5.2.2014. sa istim menijem i sa prikladnim gostima za taj dan i obeležimo njihov boravak u Mažestiku – kaže Živković za Danas.

Za sada je sigurno da će biti izložena njihova fotografija u restoranu hotela veče uoči nesreće, kao i jelovnik na koji se potpisao ceo tadašnji prvi tim Mančestera. Za večerom u Mažestiku, naime, golman „crvenih đavola“ Hari Greg uzeo je restoranski meni, krenuo od stola do stola i zamolio sve igrače da se potpišu za uspomenu. Kao da je nešto predosećao. Taj meni izložen je u Muzeju Fudbalskog kluba Crvena zvezda na Marakani. Osim toga, u Mažestiku će verovatno biti postavljena i tabla na kojoj će pisati da je „u ovom hotelu poslednje veče provela čuvena generacija Mančestera koju je prevodio trener Mat Bezbi“.

– Još skupljamo anegdote i priče, znamo da su tadašnji radnici hotela sa nevericom primili vest o njihovoj nesreći. Ono što je sigurno – na taj dan uvek ćemo ubuduće spremati i služiti jela iz tog menija na kojima su njihovi potpisi i, normalno, očekujemo sve turiste koji su simpatizeri Mančester junajteda kao i sve ostale koji će uživati u našem gostoprimstvu i specijalitetima – kaže Živković.

Svedoci te poslednje večere kažu da je doktor crveno-belih Aca Obradović sa velikim žarom pričao Englezima kako će izgledati novi Zvezdin stadion, pa je iskoristio priliku da pozove Mančester junajted da odigra utakmicu na otvaranju. Sekretar kluba sa Old Traforda Krikner obećao je da će Junajted uveličati taj dan, a trener Mat Bezbi, i sam oduševljen prijemom i srdačnošću, rekao je predsedniku Crvene zvezde Blagojeviću da je za Mančester Junajted put u Beograd bio pun iznenađenja.

Direktor Mažestika dodaje da mnogi britanski turisti i ostali poštovaoci jednog od najvećih fudbalskih klubova na svetu koji posećuju Beograd, do sada nisu bili upoznati sa podatkom da je upravo Mažestik jedan delić Mančesterove istorije. Dragan Živković nam pokazuje uramljene slike u jednom od hodnika pored hotelskog restorana, gde su recimo fotografije Fudbalskog kluba Mažestik, koji se nekada davno takmičio u nižim ligama. Tu je i slika Miroslava Krleže, njihovog redovnog gosta. Sem njega, hotel su posećivali Alen Delon, Elizabet Tejlor sa suprugom Majklom Todom, Omar Šarif, Lajoš Zilahi…

Zanimljivo je da je pre nekoliko godina u Britaniji izbio skandal kada je otkriveno da se na jednoj aukciji prodaje bakarni poslužavnik, dar Crvene zvezde, koji su dobili fudbaleri Mančester junajteda tokom boravka u Beogradu. U Mančesteru su svi bili šokirani ovom vešću. Albert Skanlon, jedan od preživelih igrača, tada je tvrdio da je čovek koji trenutno poseduje taj poslužavnik sin tadašnjeg službenika engleske ambasade u Beogradu.

– To je klasična krađa. Poslužavnik treba da bude u klupskom muzeju, a ne u nečijem privatnom posedu. Njegov otac ga je uzeo sa mesta nesreće i odneo u Englesku. Zamislite da ja idem po ulici i kupim tuđe stvari. To je sramota. I sad ga još stavlja na aukciju!? Poslužavnik je deo naše istorije, znak sećanja na poginule saigrače – rekao je Skanlon i tako se pridružio glasu stotina navijača koji žele da se poklon „crveno-belih“ vrati vlasniku.

Ne samo to. I jedna meni karta iz Mažestika, na koju su se potpisali igrači, navodno je prodata, takođe na aukciji, za 12.000 funti. Engleski mediji tvrde da je to bila ili kopija ili je postojao još jedan jelovnik sa autogramima Bezbijevih beba.

Tog 5. februara 1958. Mančester je igrao u Beogradu četvrtfinale Kupa šampiona protiv Zvezde. Vodili su u prvom poluvremenu sa 3:0, ali je Zvezda izjednačila. U poslednjih pola sata nije bilo golova pa je meč završen 3:3 i s obzirom da je Junajted u prvom meču slavio 2:1, prošao je u polufinale. Engleska ekipa je sutradan ujutru krenula prema Ostrvu, a u Minhen su sleteli kako bi natočili gorivo. Let je trebalo da bude otkazan zbog problema sa motorima, a i vreme je bilo vrlo loše. Sneg i zaleđena pista bili su fatalni… Dva pokušaja bila su neuspešna, a treći je značio kraj. Avion se podigao, ali je počeo gubiti brzinu i zakačio je ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina. Stradale su 23 osobe uključujući i osam fudbalera Junajteda, dok je veliki broj putnika bio teže i lakše povređen. Od fudbalera na licu mesta poginuli su kapiten Rodžer Birn, Mark Džons, Tomi Tejlor, Dejvid Peg, Džef Bent, Edi Kolman, Liam Vilan, dok je tadašnji najveći talenat engleskog fudbala Dankan Edvards podlegao povredama dve nedelje kasnije u minhenskoj bolnici. Nesreću, o kojoj je 2011. BBC snimio igrani film „United“, preživeli su, pored ostalih trener Mat Bezbi i legendarni Bobi Čarlton. Klub je ostao i bez sekretara Voltera Krikmera i dva člana stručnog štaba, Toma Karija i Berta Volija. Život je izgubilo i osam najpoznatijih britanskih sportskih novinara.

Troje Jugoslovena preživelo

Vođa puta Mančester junajteda u Beograd bio je Nebojša Bata Tomašević, tada mladi službenik ambasade SFRJ u Londonu, koji je preživeo tragediju. On je pre nekoliko godina objavio autobiografsku knjigu „Orlov krš„, u kojoj je opisao i ovaj događaj. Nesreću su preživeli i Vera Lukić, te njena dvogodišnja ćerka Vesna, koju je iz dela aviona pred eksploziju spasao Mančesterov golman Hari Greg.

Spomenici u Britaniji i Nemačkoj

Postoji nekoliko memorijala posvećenih minhenskoj tragediji. Najviše ih je na stadionu Old Traford u Mančesteru, gde sem spomen-sobe i memorijalnog tunela, kod ulaza za novinare visi sat čije su kazaljke zaustavljene na 3.04, vreme kada se desila tragedija.

Spomen-ploča nalazi se i na zidu u pabu „Kvadrant“, udaljenom 10 minuta hoda od Mančesterovog stadiona, gde se pred utakmice okupljaju navijači. U crkvi Svetog Luke u britanskom Dukinfildu takođe je postavljena spomen-ploča sa imenima žrtava.

Dva spomenika nalaze se u okolini starog minhenskog aerodroma i oni su obavezna destinacija Mančesterovih navijača tokom posete Nemačkoj. Memorijalni kutak u Mažestiku biće prvi u ovom delu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari