Pitanja koja sada muče predsednika Južne Afrike Taboa Mbekija liče na ona koja su progonila nekadašnjeg američkog predsednika Ričarda Niksona uoči njegovog sunovrata – šta je to predsednik znao i kada je to saznao? Takođe, kao što je to bio slučaj s Niksonom možda upravo zataškavanje činjenica dokazuje Mbekijevu krivicu.

Pitanja koja sada muče predsednika Južne Afrike Taboa Mbekija liče na ona koja su progonila nekadašnjeg američkog predsednika Ričarda Niksona uoči njegovog sunovrata – šta je to predsednik znao i kada je to saznao? Takođe, kao što je to bio slučaj s Niksonom možda upravo zataškavanje činjenica dokazuje Mbekijevu krivicu. Aktuelni južnoafrički predsednik odbacio je navode da je otpustio direktora Javnog tužilaštva (DPP) Vusija Pikolija, kako bi ga sprečio da uhapsi šefa državne policije i direktora Interpola Džekija Selebija, zbog njegove povezanosti s organizovanim kriminalom i zbog toga što je pružio zaštitu vođi jedne kriminalne grupe Glenu Aljiotiju, umešanom u ubistvo tamošnjeg magnata.
Mbeki je izjavio da je Pakoli otpušten pre dve nedelje zbog loše saradnje s ministrom pravosuđa, ali u javnosti su se u međuvremenu pojavile drukčije tvrdnje. Obelodanjeno je da je predsednik naredio Pikoliju da ne pokrene optužnicu protiv šefa policije Selebija za korupciju, reketiranje i zaštitu kriminalnih struktura. Takođe se tvrdi da je Pikolijevu funkciju preuzeo čovek koji je u tajnosti odbacio naloge za hapšenje, dok je vlada odbila da potvrdi da su ta dokumenta ikada postojala.
Kada je sve to izneto u javnost, južnoafrički predsednik se suočio s optužbama javnosti za opstrukciju pravde i zataškavanje. Na naslovnoj strani najtiražnijeg magazina u državi, Sandej tajmsa, osvanuo je naslov: „Recite nam istinu, predsedniče“.
Mbeki je odbio da prokomentariše takve navode, što je samo produbilo sumnju u njegovu krivicu. Štaviše, novinar koji mu je postavio to pitanje bio je prinuđen da napusti predsedničku kancelariju. Ipak, suočen sa sve većim pritiskom javnosti, južnoafrički predsednik je nekoliko dana kasnije priznao da je organizovana istraga koja će utvrditi da li je Pikoli podesan da se vrati na svoju nekadašnju funkciju.
Najveća opoziciona stranka u zemlji, Demokratska alijansa (DA) izrazila je zaprepašćenost zbog toga što je predsednik države otpustio šefa DPP, a ne šefa policije koji se tereti za ozbiljne prekršaje, uključujući ucenjivanje i Aljiotija i pružanje zaštite tom kriminalnom vođi koji se sumnjiči za ubistvo. Mbekijevi kritičari smatraju da je najnoviji potez odraz slabljenja njegove moći, kao i da on ima sve više protivnika unutar sopstvene partije, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari