Američki predsednik Barak Obama uručio je Medalju slobode, najveće civilno priznanje u Sjedinjenim Državama, raznolikoj grupi istaknutih ličnosti, uključujući političare, umetnike i borce za ljudska prava. Na ovogodišnjoj listi 15 dobitnika odlikovanja koje je 1945. uspostavio tadašnji američki predsednik Hari Truman kao nagradu za istaknute pojedince, nalaze se Džordž Buš stariji, bivši predsednik SAD, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije prisustvovala ceremoniji u Beloj kući, javile su svetske agencije.


Obama je izrekao niz pohvala na račun Buša (86), koga je opisao kao skromnog i pristojnog čoveka s bogatom karijerom. „Kada je demokratska revolucija zahvatila Istočnu Evropu, zahvaljujući doslednoj diplomatskoj ruci predsednika Buša ostvaren je napredak koji je pre toga smatran nemogućim, što je omogućilo okončanje hladnog rata bez ijednog ispaljenog metka“, rekao je Obama. Pojedini analitičari ocenjuju da je davanjem prestižnog priznanja republikancu Bušu aktuelni predsednik SAD, koji je zabeležio pobedu na izborima 2008. kao kandidat demokrata, želeo da pokaže da nije pristrastan.

Govoreći o radu Merkelove, Obama je naglasio da je ona uklonila barijere time što je postala prva žena kancelar Nemačke. „Angela Merkel je pouzdan partner i prijatelj Sjedinjenih Država na globalnoj sceni“, kazao je predsednik SAD. Medalju slobode dobio je i američki multimilioner Voren Bafet, koga je predsednik SAD opisao ne samo kao jednog od najbogatijih, već i najuglednijih ljudi na svetu. Bafet, direktor osiguravajućeg društva Berkšir Hetvej, iznenada je 2006. objavio da će se odreći velikog dela bogatstva, a poznat je i kao vatreni pristalica Obame.

Od Nelsona Mandele do Plasida Dominga

Tokom proteklih 65 godina Medalja slobodu dobili su brojni inostrani lideri, uključujući nekadašnjeg britanskog premija Tonija Blera, bivšeg predsednika Češke i pisca Vaclava Havela, slavnog borca protiv aparthejda Nelsona Mandelu, te „gvozdenu lejdi“ Margaret Tačer. Isto priznanje uručeno je umetnicima poput glumica Odri Hepbern i Marlen Ditrih, pesnika Karla Sandberga, džez muzičara Djuka Elingtona, kao i operskog pevača Plasida Dominga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari