Dodela stanova na korišćenje osvajačici srebrne medalje u streljaštvu sa Olimpijskih igara u Londonu Ivani Maksimović i vicešampionu sa prvenstva Evrope u atletici Emiru Bekriću dobar je primer stimulacije sportista da nastave sa zalaganjem i vrednim radom kako bi, osim na terenu, ostvarili pobedu i na privatnom planu.

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, takođe proslavljeni vaterpolo reprezentativac, istakao je za Danas prilikom dodele ključeva da je ovo podsticaj da se sportisti posvete sebi i budućim dostignućima, da ne treba stvarati famu oko ovog čina, te da je to najmanje što je moglo da se uradi.

– Novi Beograd je dodelio stanove na korišćenje i nemojte mene da pitate zašto je to urađeno, već one koji se nisu odlučili za ovakav gest. Smatrao sam da uspešnim mladim sportistima treba pomoći i na tome bih se zaustavio. Mnogi će sada da kritikuju zašto je neko dobio stan, a neko ne, ali ljudima ne možete udovoljiti. Znam da će biti kao sa javnim prevozom, prvo su kukali što nema autobusa, pa što nemaju klima uređaje, sad će verovatno da traže da vozači imaju rukavice. Ne može jedna opština da pomogne svima, ali ako se uključe i oni koji do sada nisu ovo radili biće svima bolje – istakao je Šapić.

Još dalje je otišao grad Pančevo koji je stan i to u trajno vlasništvo 2009. godine dodelio plivačici Nađi Higl za osvajanje zlatne medalje na 200 metara prsno na Svetskom prvenstvu u Rimu. Godinu dana kasnije stan je dobio još jedan Pančevac Slobodan Bitević, dvostruki svetski prvak u karateu. Tokom 2004. stan u Pančevu je dobio i karatista Predrag Stojadinović, prvo na korišćenje, a potom ga je i otkupio.

– U Pančevu ne postoje definisani kriterijumi koji kažu da će neko dobiti stan ukoliko ostvari određeni sportski rezultat. U svakom slučaju reč je o inicijativi i odluci Gradskog veća da se nekome pomogne ako je uspešan sportista. To ne znači da ni ostali uspešni sportisti neće moći da se pozovu na ove primere, ali bi se o njihovom slučaju posebno odlučivalo – objašnjavaju iz pančevačke uprave.

Podsetimo, odlukom Vlade Srbije od oktobra prošle godine stan je dodeljen i Milici Mandić, koja je na Igrama u Londonu osvojila zlatnu medalju u tekvondou. Tada je bilo reči da će stan za osvojeno bronzano odličje od grada Užica dobiti i strelac Andrija Zlatić, ali i najbolja naša atletičarka poslednje dve decenije Olivera Jevtić. S druge strane, prema saznanjima Danasa, Jevtićeva je za uspehe u „kraljici sportova“ već dobila stan krajem devedesetih od tadašnje vlasti u Užicu.

Krov nad glavom 2009. je dobio i najbolji plivač naše zemlje Milorad Čavić, ali ne od države, nekog grada ili opštine, već zahvaljujući akciji „Čavića za komšiju“. Tokom kratke kampanje sakupljen je novac donatora za kupovinu stana od 84 kvadrata na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Nacionalna priznanja za najbolje

Osim individualnih odluka državnih, gradskih i opštinskih organa o dodeli stanova, zakonom je jasno propisan iznos nacionalnih priznanja osvajačima medalja na velikim takmičenjima. Tako se za zlato na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama isplaćuje mesečno priznanje u visini tri prosečna neto primanja u Srbiji za taj mesec. Za srebro na OI i POI, te zlato na Svetskom prvenstvu i osvajanje teniskog Dejvis kupa i Fed kupa sleduje priznanje od 2,5 prosečne neto zarade, dok za bronzu na OI i POI, srebro na SP i zlato na Evropskom prvenstvu sleduju dva prosečna neto primanja. Za bronzu na SP i srebro na EP dodeljuje se 1,5 primanje, dok najniže priznanje sleduje za bronzu na EP i iznosi jednu prosečnu neto zaradu. Osvajači više medalja ne dobijaju zbog toga veće priznanje, već im se samo isplaćuje nagrada za najvrednije odličje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari