Medalje SANU akademicima Vladimiru Kostiću i Gojku Subotiću 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Članovi Predsedništva SANU prihvatili su predlog komisije za dodelu nagrada da „Medalja SANU“ iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka bude dodeljena akademiku Vladimiru S. Kostiću, a da „Medalja SANU” iz oblasti društvenih i humanističkih nauka pripadne akademiku Gojku Subotiću.

Kako se navodi u obrazloženju, naučni opus akademika Vladimira S. Kostića je veoma bogat, a ključni rezultati istraživanja su publikovani u najprestižnijim svetskim časopisima iz oblasti neurologije.

To se najbolje može sagledati iz detaljnije analize njegovih najznačajnijih naučnih dostignuća koja su veoma prepoznatljiva u međunarodnoj naučnoj zajednici. Impresivan broj citata (preko 15.000) i veliki h-indeks (62) svrstavaju ga na vrh lestvice naše neurološke nauke, i nauke generalno, sa velikim ugledom u svetu.

Zato nije iznenađenje što se među istraživačima iz Srbije, koji su na Stanfordskoj listi, našao u samom vrhu. Nemerljiv je i doprinos akademika Vladimira S. Kostića u razvoju naučnog kadra i formiranju veoma prepoznatljive, jedinstvene i ugledne neurološke škole.

Medalje SANU akademicima Vladimiru Kostiću i Gojku Subotiću 2
Foto: SANU

Paralelno s bavljenjem naučnim i pedagoškim radom, koji i dalje traje nesmanjenim intenzitetom, ne mogu se zaobići ni njegove plodonosne aktivnosti u SANU, posebno u periodu kada je bio njen predsednik.

Treba posebno istaći pokretanje niza aktivnosti koje su na najbolji način promovisale sliku i ugled Akademije, poput organizovanja impresivne proslave 175 godina SANU, obeležavanja godišnjica posvećenih pojedinim najuglednijim akademicima, pokretanja ciklusa predavanja o pitanjima naučnog i umetničkog razvoja zemlje, kao i ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas” i „Gost SANU”, navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju povodom dodele „Medalje SANU” akademiku Gojku Subotiću istaknuto je da se osnovna vrednost njegovog naučnog doprinosa ogleda u ingenioznom spoju istraživanja u okvirima jedne identitetske nauke, kao što je istorija srpske srednjovekovne umetnosti.

Takođe i istraživanja širokih okvira koje čine vizantijska i takozvana postvizantijska umetnost zemalja vizantijskog kulturnog kruga, sa polazišnom tačkom u samoj Vizantiji. Jedan i drugi okvir čine neraskidiv spoj, što je u najvećoj meri doprinelo impresivnim rezultatima naučnog pristupa akademika Subotića.

Svečana dodela nagrade „Medalja SANU“ biće upriličena na svečanosti povodom obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti 20. novembra 2023. godine. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari