Medicinska škola u Požarevcu jedina je škola takve vrste u Braničevskom i Podunavskom okrugu, ali i jedina među srednjim školama koja nema fiskulturnu salu. Iako postoji već 64 godine, ova škola fizičko vaspitanje izvodi u gradskoj hali sportova, što je otežavajuća okolnost za učenike, jer imaju malo vremena da stignu nazad, na naredni čas.

Ovo je veliki problem naročito zimi, jer moraju oznojeni da izlaze napolje i vraćaju se u školu. Oni koji u rekordnom roku ne pretrče dva kilometra, ili nemaju para da pozovu taksi, redovno kasne na naredni čas.

– Jedino rešenje ovog problema jeste izgradnja fiskulturne sale u samoj školi, u čemu imamo svu podršku lokalne samouprave. U toku je i njeno ucrtavanje u prostorni plan, ali je problem kako obezbediti znatna finansijska sredstva za njenu izgradnju – rekao je direktor Medicinske škole, Dragan Novičić. Da bi se škola izgradila, potrebno je najmanje 60 miliona dinara, koje grad nije u stanju sam da obezbedi. Za sada je urađen samo projekat buduće fiskulturne sale, čija je izrada plaćena sredstvima iz gradskog budžeta.

Ukoliko se obezbedi finansijska pomoć Ministarstva prosvete, fiskulturna sala u Medicinskoj školi trebalo bi da se izgradi do 2013. godine. – Pre početka gradnje sale, neophodno je srušiti stari objekat u školskom dvorištu. Pošto u njemu živi jedna porodica, u planu je kupovina stana zbog njenog iseljenja, sredstvima iz gradskog budžeta. Ukoliko sve bude teklo po planu, sala bi mogla da se izgradi za dve godine – izjavio je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević.

Sličan problem i u OŠ „Sveti Sava“

Osim Medicinske, bez fiskulturne sale je i požarevačka Osnovna škola „Sveti Sava“. Međutim, u ovoj školi taj problem je rešen, jer se do kraja oktobra završava sala podignuta uz pomoć fondova Republike, uz 23 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari