Nova zgrada Medicinske škole trebalo bi da bude izgrađena u krugu novopazarskog zdravstvenog centra, a početak radova bio je najavljen za prošli septembar, ali je nedavno iz kabineta predsednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina saopšteno da će izgradnja početi ovog maja i ceo posao biće završen za devet meseci.

Nova zgrada Medicinske škole trebalo bi da bude izgrađena u krugu novopazarskog zdravstvenog centra, a početak radova bio je najavljen za prošli septembar, ali je nedavno iz kabineta predsednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina saopšteno da će izgradnja početi ovog maja i ceo posao biće završen za devet meseci. Opštinsko zemljište, a finansije republičke.
Na osnovu jučerašnjeg saopštenja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, biće sporna lokacija na kojoj je planirana izgradnja. U saopštenju se navodi da je katasterska parcela, površine dva hektara, vakufska imovina na čijem delu se i sada nalazi groblje, da je na tom mestu postojala musala – mesto za klanjanje Bajrama i druge verske skupove i da je planirano da se na tom mestu gradi džamija. Sporna parcela od Islamske zajednice oduzeta je 1974. godine i sada je „predmet vraćanja oduzete imovine verskim zajednicama po nedavno usvojnom Zakonu“. U saopštenju se još navodi da je novopazarska opština imala obavezu da vrati pomenuto zemljište Islamskoj zajednici i „po osnovu neprivedenosti nameni ove parcele, koja je prethodno planirana za bolnički park“.
O svemu ovome pismom su obavešteni predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, republički ministri za prosvetu i VERESLOBODAN Vuksanović i Milan Radulović, predsednik opštine Sulejman Ugljanin i direktor Zdravstvenog centra Mirsad Đerlek. Od njih se i zahteva da se zgrada Medicinske škole na drugu parcelu koja nije vakufska (zadužbinska) imovina, „u protivnom, organi i pripadnici Islamske zajednice biće prinuđeni da zaštite vakufsku imovinu i svoje versko dostojanstvo svim raspoloživim sredstvima“ i da imaju u vidu osetljivost ovog pitanja, da uvažavajući zahtev „prihvate činjenicu da Islamska zajednica jeste i želi da bude faktor stabilnosti na ovom prostoru“.
U saopštenju koje je juče prosleđeno medijima, podseća se na problem sa zgradom u centru grada koja je posle Drugog svetskog rata oduzeta od Islamske zajednice. Zgrada je, do prošle godine, promenila nekoliko vlasnika i prešla put od hotela da robne kuće pod zakupom. Kada je u junu prošle godine ovdašnje Trgovinsko preduzeće Uniprom dobilo većinskog vlasnika i sporna zgrada je trebalo da pripadne kupcima. Pozivajući se na odredbe Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, reagovala je Islamska zajednica Sandžaka. Na kraju je postignut sporazum, na spratu zgrade počeo je da radi Fakultet za islamske studije, a u prizemlju je ostao prodajni objekat privatnog TP Rekić, čija je robna kuća Pazaraka do spornog trenutka radila u tom prostoru.
Slučaj sa lokacijom za izgradnju pete novopazarske srednje škole, Islamska zajednica smatra drugim otvorenim napadom na vakufsku imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari