Medicinski fakultet u Nišu počeo da radi testiranje na koronu 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala na prisustvo novog korona virusa na savremenom aparatu koji može da testira 1.200 uzoraka za 24 sata, a koji je do sada stajao neiskorišćen na niškoj Klinici za kardiohirurgiju.

Aparat marke „Real Time PCR – Quant Studio 5“ ovoj klinici je u novembru prošle godine donirala Komanda Vojske SAD u Evropi.

Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je saopštio da se analiza uzoraka na ovom aparatu od 18. aprila radi u novoformiranoj laboratoriji Medicinskog fakulteta, čije je osnivanje inicirala i organizovala dekanka Dobrila Sanković Đorđević, a da u dijagnostikovanju virusa učestvuju ugledni mladi stručnjaci i nastavnici te ustanove. Za analizu uzoraka se osim ovog aparata koristi prateća oprema fakulteta.

Kompanija „Aluramad“ donirala je neophodne pipete koje će omogućiti veći broj analiza.

Jedini odgovor zdravstvenih vlasti zbog čega je aparat bio „na čekanju“ dala je članica vladinog Kriznog štaba za suzbijanje korone Darija Kisić Tepavčević, navodeći kao razlog to što „nisu zadovoljeni drugi uslovi, poput testova i pomoćnog materijala“, ne precizirajući o kojim testovima i materijalu je reč. Genetičar Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu, međutim, kazao je za naš list da aparat niške Klinike za kardiohirurgiju, a koji je „savremen, dobar, pouzdan i brz, može da koristi testove različitih proizvođača, uključujući i one sa kojima radi ‘Batut'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari