Mediji sve bolji, ali još boluju od stereotipa i tabloidizacije 1Foto: Zorica Miladinovic

Mediji sve bolje razumeju fenomen nasilja nad ženama, ali još uvek robuju stereotipima i senzacionalizmu, a tabloidizacija ove teme je u porastu, rezultati su analize medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama tokom 2015. i 2016. godine.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zorica Mršević, univerzitetska profesorka i istraživačica Instituta za društvene nauke, ocenila je da je dobro što mediji u Srbiji sve češće izveštavaju o presudama, što deluje preventivno, kao i što deo medija organizuje panel diskusije na ovu temu, poput nedeljnika Vreme, a ostali mediji to serijski prenose, dodajući tome svoje „priče“. Pozitivan pomak su i eksplicitne izjave najviših političkih ličnosti u zemlji protiv nasilja nad ženama, koje nisu samo deklarativne, a koje mediji uredno prenose.

Ona je kazala da je „uloga medija da budu duvači u pištaljke“, odnosno uzbunjivači, jer bez medija ne bi znali za brojne slučajeve, niti koga treba kritikovati, niti kako da se traže promene. Nažalost,uprkos brojnim obećanjima da će podaci o nasilju nad ženama biti javno dostupni, to se nije dogodilo, pa se do njih još uvek dolazi kroz pres klipinge i brojenjem- „udaranjem recke“.

– Novinari treba da izbegavaju da okrivljuju žrtvu, kao i da bahato otkrivaju identitet dece, pogotovu kada dolaze iz romske sredine. Treba da izbegavaju i stereotipe, kojih ima dosta, da je muškarcima „dozvoljeno“ da budu nasilni kada su frustrirani zbog ljubomore, gubitka posla ili bilo kog drugog razloga. U medijima izostaje kritika patrijarhata, koje je gnezdo za nasilje u porodici, a kasnije i nasilje u javnom prostoru. Javni servisi,kao i svi mediji sa nacionalnom frekvencijom, trebalo bi da društveno odgovorno izveštavaju o ovo temi, odnosno osude svako nasilje. Savet za štampu i REM morali bi mnogo češće da reaguju u slučaju kršenja profesionalnih i etičkih standarda prilikom obrade ove teme – rekla je ona, dodajući da je zakonska regulatova u ovoj oblasti dobra.

Maša Mileusnić iz grupe Novinarke protiv nasilja kazala je da su ciljevi ove, nedavno formirane grupe između ostalog da zagovara da se o nasilju nad ženama govori kao o ozbiljnom društvenom problemu, ono javno osudi, a institucije koje ne rade dobro pozivaju na odgovornost. Ova grupa će takođe nastojati da doprinese sprečavanju diskriminaciju žrtve u javnosti, a insistiraće na poštovanju profesionalnih i etičkih standarada u izveštavanju. Ona će se baviti i nasiljem nad novinarkama, kojeg takođe ima.

PODRŠKA UJEDINJENIH NACIJA

Istraživanje i analizu medijskog istraživanja o nasilju nad ženama podržale su Ujedinjene nacije-Program za razoj (UNDP), u saradnji sa Medijskim istraživačkim centrom iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari