Mediji: Vojska Srbije intenzivira učenje iz ratnih iskustva drugih armija 1Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije (VS) uskoro će početi intenzivnije da izučava najnovija ratna iskustva drugih zemalja, kroz angažovnje pripadnika stranih vojski koji će prenositi to znanje, ali u ovom trenutku još nije poznato iz kojih država će oni biti.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je posledica želje da se poboljša praćenje realnih iskustva inostranih vojski koje su u skorije vreme učestvovale u ratnim dejstvima, što je nedavno najavio i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da je cilj da se pripadnici VS informišu ne samo o novoj tehnologiji i tehnici već i o načinu razmišljaja u savremenim sukobima i da će ti ljudi koji budu angažovani razgovarati sa ljudima iz Generalštaba, sa Univerziteta i iz službi.

Portal navodi da Srbija već ima razvijenu vojnu saradnju sa SAD, NATO, Rusijom i zemljama regiona, ali da je to prva konkretna najava jednog visokog zvaničnika da će inostrane vojske u Srbiji prenositi svoja iskustva iz savremenih ratova.

U tekstu se podseća da VS nije ratovala od 2001. godine, kada su ulaskom u Kopnenu zonu bezbednosti okončani sukobi sa ekstremističkom Oslobodilačkom vojskom Preševa, Medveđe i Bujanovca, na jugu centralne Srbije.

„Ipak, kroz međunarodnu vojnu saradnju srpski oficiri i podoficiri često su mogli da čuju iskustva svojih kolega iz ratova, pre svega iskustva Amerikanaca i NATO iz Iraka i Avganistana“, navodi se i dodaje da je poslednje predavanje održano tokom posete NATO tima iz Napulja, kada se razgovaralo o protivpobunjeničkim operacijama iz ugla oružane borbe, odnosa sa javnošću, civilno-vojnih odnosa i informacionim operacijama.

Portal navodi da su pripadnici VS učili i iz ruskih iskustava u Siriji.

„Piloti lovačke avijacije Rusije na vežbi BARS 2017 preneli su srpskim pilotima MiG-ova 29 iskustva iz Sirije. Kako je jedna od tema vežbe bila ‘gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva na zemlji’ pretpostavlja se da su ruski piloti srpskim kolegama prenosili iskustva iz operacije bombardovanja terorista i pobunjenika u Siriji“, dodaj se.

Srpski oficiri imali su prilike da čuju i iskustva kopnenog ratovanja u Siriji.

„Tokom vežbe u Zapadnom vojnom okrugu 2017. i 2018. godine, komandni kadar 37. mehanizovanog bataljona VS iz Kuršumlije imao je prilike da čuje iskustva ruskih komandanata koji su rukovodili protivpobunjeničkim operacijama sirijske vojske“, piše u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari