Medijska udruženja: Novi Zakon o oglašavanju ne rešava pitanje državnog oglašavanja 1Foto: Aleksandar Roknić

Osam medijskih i građanskih udruženja i organizacija ocenilo je da nacrt novog Zakona o oglašavanju ne reguliše državno oglašavanje u medijima i da je neophodno da se odrede kriterijumi za raspodelu državnog novca i da se propiše zabrana oglašavanja u medijima koji krše zakone i standard profesionalne etike.

Kako je prenela Balkanska istraživačka mreža (BIRN), udruženja su navela i da državni organi i preduzeća treba javno da objavljuju podatke o ukupnom budžetu za oglašavanje i uslove i kriterijume za odabir medija kod koji će se oglašavati, kao i da podatke o dodeljenom novcu dostavljaju Registru medija koji vodi Agencija za privredne registre.

Generalna sekretarka Udruženja lokalnih medija Lokal pres Snežana Milošević kazala je za BIRN da je važno zakonski regulisati državno oglašavanje i obavezati državu da transparentno prikazuje koliko novca daje kroz taj mehanizam.

„Državno oglašavanje se pokazalo kao izuzetno dobar mehanizam za usmeravanje finansijskih sredstava u prodržavne medije i to je jednostavno nešto čega će se državni organi teško odreći“, kaže Milošević.

U sastav radne grupe za izradu novog nacrta Zakona o oglašavanju, nije ušao niko iz medija, a generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović ocenio je da je odluka da se zakon donosi bez učešća medijske zajednice „pogrešna i neodrživa“.

Među medijskim i građanskim udruženjima koja su poslala komentare na nacrt Zakona su CRTA, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Slavko Ćuruvija Fondacija i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari