Medijski mrak u kolevci srpske štampe 1

Novinari, urednici i ostali radnici Radio Televizije Kragujevac više nemaju zdravstveno osiguranje, što znači da ukoliko se razbole, moraju da plate pregled lekara, a za to nemaju novac.

Poslodavac im, pored neuplaćenih doprinosa, duguje i po tri zarade, navodi se u saopštenju za javnost ogranka UGS „Nezavisnost“ u RTK.

Zaposleni u RTK odlučili su da od srede, 6. jula, ukoliko se do tada sa poslodavcem ne postigne dogovor o izmirenju zaostalih i tekućih obaveza prema radnicima, podnesu tužbe nadležnom sudu, zbog neisplaćenih zarada u poslednja tri meseca, nepovezanog radnog staza i neoverenih zdravstvenih knjižica, kao i da će upotrebiti sva ostala zakonom dozvoljena sredstva da zaštite svoja prava.

– Zaposleni su primorani na taj korak, iako su svesni da će pokretanjem sudskog postupka ovu uglednu medijsku kuću sa dugogodišnjom tradicijom dovesti u situaciju da više ne može da posluje i informiše građane Kragujevaca. Pokušaji Sindikata „Nezavisnost “ RTK da se ovaj problem reši u prethodnih nekoliko meseci, ostajali su bez ikakvog rezultata. Vlasnik se i pored dopisa koji su mu upućeni nije obratio zaposlenima, ni Sindikatu, usled čega je izostalo zajedničko pronalaženje rešenja problema radnika – konstatuje se u saopštenju UGS „Nezavisnost“ u RTK.

Radio televizija Kragujevac do skora je bila najveći i jedan od najuglednijih elektronskih medija južno od Sava i Dunava. Mada poslovne nedaće te medijske kuće traju godinama unazad, finansijski kolaps, praćen promenom uređivačke politike, koja je i RTK svrstala u korpus medija pod strogom kontrolom Srpske napredne stranke, usledio je nakon privatizacije u leto prošle godine, kada je RTK, uz još šest-sedam televizija širom Srbije, kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević.

Situacija je dramatična i u ostalim kragujevačkim medijima, pre svega u Televiziji Kanal 9 i nedeljniku „Kragujevačke novine“, koji su, zbog neraspisivanja gradskog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, praktično – pred gašenjem. Tim povodom, urednici i novinari TV Kanal 9 su, uoči minulog vikenda, ispred prostorija te televizije, u centru Kragujevca, organizovali javno snimanje emisije „Stanje stvari“, u kojoj su o nadolazećem medijskom mraku u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici i kolevci srpske štampe (davne 1834. Dimitrije Davidović u Kragujevcu pokrenuo Novine Serbske), govor ili medijski i drugi javni radnici.

Ugroženi i građani

Dve nedelje nakon što su kragujevački novinari protestovali, jer grad Kragujevac već dve godine ne raspisuje konkurs za medijsko sufinansiranje, u odnosu gradske vlasti prema medijima ništa se nije promenilo. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i dalje tvrdi da novca za finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja nema. Mediji i novinari su u sve težem položaju, a najviše trpe građani, jer bi mogli da ostanu bez pravovremene i kvalitetne informacije, istaknuto je, između ostalog, na snimanju emisije „Stvarno stanje“ TV Kanal 9.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari