Povodom 23. januara Dana novinara, Društva novinara Cetinja i Društva crnogorskih novinara, u sredu su na Cetinju dodelili nagrade najboljim novinarima, a među nagrađenima je i dopisnik Sandžaka Danas iz Bijelog Polja Kemal Musić.


U obrazloženju se navodi da se naš novinar Musić novinarstvom bavi duže od decenije i da su posebno zapažene njegove reportaže. „Zna Musić da reportažom provoda čitaoca i brdima Bjelasice i dolinom Bistrice, da mu pokaže bajkovitu ljepotu Đalovića pećine, da mu pruži pun užitak izleta kroz živopisnu Negobratinu, da ga upozna sa mještanima romskih naselja Rakonje i Strojtanica, da do neposrednog susreta približi brojne patnje i(li) malobrojne radosti samohrane starice… Duboko utkane u jezičko, običajno, misaono biće čovjeka našeg podneblja, Kemalove reportaže imaju dušu ovih ljudi, produžavaju njihov život do vječnosti“, ističe se.

Da je „majstor reportaže“ Kemal je dokazao knjigama priča i reportaža „Zasjeda“, „Luda kuća“, „Kad su vukovi gladni biće oštra zima“ i romanom „Žig“, a njegova pripovijetka „Zasjeda“ nalazi se u čitanci za šesti razred u Crnoj Gori. „Stoga mu imena ima i u studijskim programima, književnim antologijama, otuda i Kemalove književne i novinarske nagrade, i prevodi njegovih priča na francuski jezik. Samo zbog toga se knjige i reportaže Kemala Musića mogu naći i u vitrinama najvećih ljubitelja literature, ali i u rafovima njzabačenijih, neprosvijećenih domaćinstava“, zaključuje se u obrazloženju žirija. Publicista i novinar Radio Crne Gore Dragan Mitov Đurović dobitnik je nagrade za životno djelo „Crnogorac“.Najbolju reportažu napisao je novinar Pobjede Dražen Drašković, dok je najbolji mladi novinar dobio Željko Bošković sa Radija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari