Međunarodna istraživanja „pod kapom“ države

Ima li osnova za sumnju da bi rezultati studija u oblasti obrazovanja mogli da se „šteluju“

Ostavite komentar


  1. Ocigledno je da je ceo svet poludeo, a da je to ludilo u autoritarnim drzavama zamenilo zdrav razum. Testovi ne sluze raspravi o tome cija su deca „pametnija“, niti je rang lista TAKMICENJE. Testovi bi trebalo da prosvetarima ukazu na to koje probleme imaju njihovi ucenici. Ideja o namestanju rezultata, naravno, potice iz BOLESNE glave. Mnogo je tesko priznati da najbolje razultate postizu deca tamo gde je obrazovanje liberalno (profesorima i ucenicima je dozvoljena velika sloboda u izboru), kurikulum nije Sveto pismo, a umesto brojanja koliko je ko „nastavnih jedinica“ presao, prate se ISHODI (reultati obrazovanja). Nastavnicki fakulteti su medju najpopularnijima, a nastavnicke plate VELIKE! Obavezno obrazovanje traje izmedju 9 i 12 godina. Kada neko ko je naucna saradnica u Institutu za pedagoška istraživanja (bio je zadužen za TIMSS), povodom 850.000 (14%) onih koji nisu zavrsili OBAVEZNU osnovnu skolu izjavi: „Da u nekim zemljama toliko procenata ima bilo kakvu skolu!!!“ I da je: „Vaznija funkcionalna pismenost od formalne diplome…“, postaje jasno sta se u Srbiji desava. Cilj je sto vise DIPLOMA! Znanje je apsolutno nepotrebno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.