Međunarodni skup koji okuplja ljubitelje automobila „mini moris“, pod nazivom „Balkanska Minijada 2015“, biće održan na Srebrnom jezeru, od 19. do 21. juna, najavili su organizatori ove manifestacije. “Balkanska Minijada” organizuje se od 2009. godine i spada u red manifestacija međunarodnog karaktera.


Pored predstavnika iz zemlje, svoje učešće na ovom skupu uzeli su gosti iz 14 zemalja. Deo ovogodišnje Balkanske minijade biće predstavnici iz Bugarske, Grčke, Italije, Engleske, Slovenije, Finske, Kanade, Poljske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Hit radio Vladimir Kovačević, predsednik ovog kluba.

Parada prema Srebrnom jezeru kreće iz Beograda, 19. juna u 15 časova. Kako Kovačević još kaže, izložba i revija „mini morisa“ planirana je istog dana od 18 časova, ispred hotela “Silver like Resort” na Srebrnom jezeru.

U okviru dobro osmišljenog programa, u subotu je planiran obilazak Donjeg Milanovca a u nedelju 21. juna, prilikom povratka za Beograd, učesnici će obići Viminacijum.

Među nekoliko najharizmatičnijih automobila druge polovine Dvadesetog veka, svakako spada engleski “mini”. Mini je mali auto kojeg je proizvodila fabrika BMC (British Motor Corporation) i njeni naslednici od 1959-2000. Iako je u Srbiji poznat kao „Mini Moris“, Mini se zvanično nikada nije tako zvao. Na našim prostorima “Mini”, i to u vidu “kuper S”, prvi put je izlagan na beogradskom Sajmu automobila održanom u proleće 1966. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari