Konačno je poznat identitet osumnjičenog pedofila čije su fotografije na kojima zlostavlja decu obišle svet. Međunarodna policijska organizacija Interpol saopštila je juče da je osumnjičeni identifikovan zahvaljujući „masovnom globalnom odzivu javnosti“ na Interpolov apel za pomoć, objavljen prošle nedelje.

Konačno je poznat identitet osumnjičenog pedofila čije su fotografije na kojima zlostavlja decu obišle svet. Međunarodna policijska organizacija Interpol saopštila je juče da je osumnjičeni identifikovan zahvaljujući „masovnom globalnom odzivu javnosti“ na Interpolov apel za pomoć, objavljen prošle nedelje. Kao rezultat informacija dostavljenih Interpolu iz pet različitih izvora s tri kontinenta, policija je zaključila da je u pitanju K. P. N. (32), državljanin Kanade, javile su novinske agencije. Interpol je u saopštenju objavio njegov nadimak „Viko“ i da je u pitanju „muškarac koji je predavao engleski jezik u školi u Južnoj Koreji“. Utvrđeni su ime i prezime osumnjičenog, nacionalnost, datum rođenja, broj pasoša i sadašnje i bivše zaposlenje.

Hapšenje i u SAD

Američka policija saopštila je juče da je uhapsila Čestera Artura Stajlsa, optuženog za silovanje trogodišnje devojčice. Policija je tragala za Stajlsom pošto je identifikovan na video snimku silovanja i seksualnog zlostavljanja devojčice, javio je AP. Taj zločin se dogodio 2003. godine, a američke vlasti su 29. septembra našle i žrtvu koja sada ima sedam godina i živi s majkom u Las Vegasu. Prema navodima medija dete je zdravo i srećno i ne seća se susreta sa Stajlsom.

Intenzivna istraga, uz podršku vlasti Južne Koreje i Tajlanda, ustanovila je da je osumnjičeni 11. oktobra otputovao iz Seula u Bangkok, gde su ga na tamošnjem međunarodnom aerodromu snimile bezbednosne kamere, saopštio je Interpol.
U međuvremenu je i policija Tajlanda objavila da veruje da je K. P. N. u toj zemlji. Bezbednosne kamere su snimile Nila u tajlandskoj imigracionoj službi, a policija veruje da je još u Tajlandu.
Prema medijskim navodima K. P. N. je držao časove engleskog jezika u više zemalja Dalekog istoka. Potraga za njim traje već 3 godine, pošto je nemačka policija pronašla na Internetu oko 200 fotografija na kojima Nil zlostavlja 12 dečaka u Vijetnamu i Kambodži.
Interpol je prošle nedelje objavio Nilove fotografije na Internetu i u medijima širom sveta, tražeći pomoć javnosti u identifikovanju i pronalaženju ovog osumnjičenog zločinca.
– Odgovor javnosti na naš apel i saradnja na koju smo naišli bili su izuzetni. Bez zabrinutih građana i medija verovatno ne bi bilo moguće utvrditi identitet osumnjičenog i locirati ga – izjavio je juče generalni sekretar Interpola Ronald Nobl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari