Na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika ovog vikenda održaće se jubilarna sportsko-turistička manifestacija Somovijada 2007, na kojoj će učestvovati više od 100 ribolovaca iz Srbije, BIH, Slovenije, Slovačke, Austrije i Švajcarske. U Udruženju sportskih ribolovaca Drinsko jezero u Malom Zvorniku Beti je rečeno da će se takmičari nadmetati u pecanju soma na varalicu i na bućku iz čamca, na stazi oko Drinskoj jezera, dugačkoj šest kilometara.

Na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika ovog vikenda održaće se jubilarna sportsko-turistička manifestacija Somovijada 2007, na kojoj će učestvovati više od 100 ribolovaca iz Srbije, BIH, Slovenije, Slovačke, Austrije i Švajcarske. U Udruženju sportskih ribolovaca Drinsko jezero u Malom Zvorniku Beti je rečeno da će se takmičari nadmetati u pecanju soma na varalicu i na bućku iz čamca, na stazi oko Drinskoj jezera, dugačkoj šest kilometara. Iz tog Udruženja, koje je i organizator ove manifestacije, podsećaju da je takmičenje u ribolovu tradicionalna sportsko-turistička manifestacija, koja se svake godine održava poslednjeg vikenda u julu.
Ribolov se obavlja iz čamaca, koje obezbeđuje organizator ili učesnici samostalno, na takmičarskoj stazi površine pet kvadratnih kilometara, koja se prostire na najlovnijem delu Zvorničkog jezera, od Budišića do Sakara. Svi učesnici Somovijade imaju pravo da besplatno, bez dozvole korisnika ribarskog područja love bilo koju vrstu ribe, sedam dana pre i sedam dana posle manifestacije. Ta manifestacija je zasad najveća te vrste u Srbiji, a sa sve većim učešćenjem međunarodnih takmičara, vremenom je poprimila međunarodni karakter. Učesnici i gosti smeštaj mogu obezbediti sami ili preko organizatora, u hotelima u Malom Zvorniku, obližnjoj Radaljskoj banji ili u privatnom smeštaju uz samo jezero. Od ove godine gostima se nudi mogućnost smeštaja u sojenicama, koje se nalaze na sredini jezera, na 500 metara od obale, kao i u kamp-naselju.
Pobednik prošlogodišnje devete Somovijade bio je Nenad Vučetić iz Malog Zvornika, koji je ulovio soma teškog 7,6 kilograma. Ova sportsko-turistička manifestacija održava se u duhu zabave, pa je tako na prošlogodišnjem takmičenju 101 ribolovca iz Srbije i regiona, bilo i slučajeva da su i pored nagrada i pehara, neke ribolovce ribe „naterale“ da ih vrate u vodu. Oko 15 manjih somova morali su prema pravilima takmičenja da se vrate u Drinsko jezero, a takmičar iz Bijeljine umesto najvećeg soma, dobio je polomljeni pecaroški štap, koji je slomila jedna od „drinskih ala“. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari