Predsednik nevladine organizacije Kroacija libertas Leo Pločkinić izjavio je da iz izvora Evropske unije kao i američkog Stejt dipartmenta stižu pozitivni signali za uređenje Bosne i Hercegovine (BiH) sa tri entiteta. „Najbolje rešenje i recept za trajan mir u BiH bila bi tri entiteta i to Republika Srpska, Hrvatska republika Herceg-Bosna i Bošnjačka unija, sa distriktom Sarajevo,“ rekao je Pločkinić medijima u BiH.

Shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995, kojim je okončan troipogodišnji rat u bivšoj središnjoj jugoslovenskoj republici, BiH čine Republika Srpska (RS) i muslimansko-hrvatska Federacija BiH. Pločkinić tvrdi da je već načelno dogovoreno da treći entitet bude na teritoriji bivše samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne, u granicama kakve su bile na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a koje su Hrvati uneli u FBiH, „s pravom diskontinuiteta teritorije“. Pločkinić je podsetio da je anketa koju je Kroacija libertas sprovela pre dva meseca pokazala da više od 95 posto Hrvata u BiH želi nezavisnost, odnosno što skorije otcepljenje od FBiH, koju su nazvali „tamnicom naroda“.

On takođe smatra da se iz Sarajeva posredstvom medija sprovodi agresivna kampanja kako bi se Hrvati i Srbi asimilirali i pretvorili u tzv. bosansku naciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari