Međunarodna zajednica treba da preuzme odgovornost za klimatske promene i ne sme da dozvoli neuspeh na decembarskoj konferenciji na Baliju, upozorio je juče generalni sekretar UN Ban Ki Mun. „Naučna zajednica govori jedinstveno, očekujem da političari isto urade na Baliju na konferenciji UN o klimatskim promenama“, izjavio je Ki Mun u Valensiji prilikom objavljivanja četvrtog izveštaja Međuvladine grupe stručnjaka o klimatskim promenama (IPČ).

Međunarodna zajednica treba da preuzme odgovornost za klimatske promene i ne sme da dozvoli neuspeh na decembarskoj konferenciji na Baliju, upozorio je juče generalni sekretar UN Ban Ki Mun. „Naučna zajednica govori jedinstveno, očekujem da političari isto urade na Baliju na konferenciji UN o klimatskim promenama“, izjavio je Ki Mun u Valensiji prilikom objavljivanja četvrtog izveštaja Međuvladine grupe stručnjaka o klimatskim promenama (IPČ). Ovaj izveštaj, koji je ove godine s bivšim potpredsednikom SAD Alom Gorom podelio Nobelovu nagradu za mir, najavio je da će temperature Zemlje biti više između 1,8 i četiri stepena Celzijusa. Ministri za životnu sredinu i njihovi eksperti će od 3. do 18. decembra u Indoneziji razgovarati o koracima posle Protokola iz Kjota u borbi protiv efekta staklene bašte.
Prva faza tog protokola završava se 2012. godine. „Bali treba da odredi vremenski kalendar pregovora i nadam se da će oni biti završeni do 2009“, rekao je Ban Ki Mun i pozvao političke lidere da ubrzaju te razgovore. Prema generalnom sekretaru, industrijske zemlje moraju da nastave borbu protiv klimatskih promena pošto imaju istorijsku odgovornost za globalno zagrevanje.
Ban Ki Mun je, međutim, ukazao da nijedan sporazum neće moći da bude sproveden ako se zemlje u razvoju ne pridruže toj borbi. SAD, koje nisu potpisale Protokol iz Kjota, odbijaju da smanje emisije štetnih gasova, a jedan od američkih pregovarača Harlan Votson smatra da nema preciznih naučnih dokaza o velikoj opasnosti od globalnog zagrevanja.
Međutim, zvaničnik UN za borbu protiv globalnog zagrevanja Ivo de Bur izrazio je optimizam i rekao da je IPČ „veoma jasno utvrdio naučnu realnost i da će političarima na Baliju biti teško da kažu ne pokretanju pregovora“ o periodu posle 2012. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) najavila je podršku borbi protiv globalnog zagrevanja, navodi se u nacrtu deklaracije sa sastanka šefova 12 država u Rijadu i ističe da one „dele zabrinutost međunarodne zajednice da su klimatske promene dugoročni izazov“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari