Međunarodni inkluzivni festival ART ZONA ZA SVE od 12. do 16. septembra u Zaječaru 1Foto: Dečiji centar Zaječar

“Osmi međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog  stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”,  održati  od 12.-16. septembra na Trgu oslobođenja i u ŠOSO ‘’Jelena Majstorović’’u Zaječaru.

„Dečiji centar“ organizovanjem “Osmog međunarodnog inkluzivnog festivala dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih sedam festivala, oko 3.000 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti  umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

Koncept ovogodišnjeg festivala u fokus stavlja položaj umetnica sa invaliditetom na Balkanu, kreiranje inkluzivnih kulturnih politika u regionu i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i metodologiju u radu.

Međunarodni inkluzivni festival ART ZONA ZA SVE od 12. do 16. septembra u Zaječaru 2
Foto: Dečiji centar

Ove godine planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, budu u Zaječaru od 12.-16.septembra.

U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i decom i mladima iz opšte populacije. U toku ovih radionica uvežbavaće i koreografije u okviru predstave ‘’KAPI ŽIVOTA’’, koja će biti izvedena premijerno 15.septembra. U toku festivala biće organizovane radionice, predstave, koncerti i likovne izložbe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari