U poseti Golupcu boravili su predstavnici Italijansko-Ruske kompanije za proizvodnju betonskih prefabrikata sa specifičnom namenom i finansiranje projekata ,,Arkada-Ipa’’,na čelu sa direktorom ,Arkade’’ Andreom Paserinijem i direktorom za Balkan Nikitom Kiselevem.

Njih je primio predsedenik opštine Golubac dr Nebojša Mijović sa saradnicima i upoznao ih sa planovima razvoja ove podunavske opštine kao i o projektima čija se realizacija očekuje u ovoj i narednim godinama. Reč je o kapitalnim investicijama ,,Revitalizacija golubačke tvrđave’’, izgradnja šetno-biciklističke staze pored Dunava od Vinaca do Golubačke tvrđave u dužini od 12 kilometara, uređenje golubačkog keja kao i izgradnja ribarskog sela.

-Razgovarali smo o zajedničkim ulaganjima na području naše opštine,posebno kada su u pitanju projekti od kapitalnog značaja. Dogovorili smo se da nam predstavnici ,,Arkada-Ipa’’ dostave njihov predlog šta žele da investiraju i koje su njihove nadležnosti u ovom poslu,kaže predsednik opštine dr Nebojša Mijović.

Predstavnici italijansko-ruske kompanije ,,Arkada-Ipa’’ sa svojim domaćinima izrazili su zainteresovanost za investiranje na području ove podunavske opštine i sa svojim domaćinima dogovorili se da učestvuju u finansiranju projekata u oblasti projektovanja,izgradnje tunela i obilaznice na osnovu projekta ,,Revitalizacija golubačke tvrđave’’, na uređenju šetališta i vodoutvrde pored Dunava kao i izgradnju turističkog naselja.

-Došli smo u Golubac sa namerom da ono što smo mi domaći videli kada je u pitanju razvoj turizma i pokušamo da finansiramo projjekte koji su od vitalnog značaja za jednu malu opštinu. Obzirom na strateški položaj a i na prirodnu lepotu koja je okružuje,osećam da će veoma brzo rusko-italijanski partneri da razmisle i nadam se da će uzeti učešće u revitalitzaciji Golupca,naglasila je direktorka predstavništva ,,Arkada-Ipa’’ u Beogradu,Ljiljana Purić.

Zatim su predstavnici ,,Arkada-Ipa’’ u pratnji svojih domaćina posetili turistički brend Golupca i Srbije staru Golubačku tvrđavu i upoznali se sa njenom istorijom. Ono što drugi krajevi nemaju,u Golupcu postoji izuzetne prirodne lepote,istorijski spomenici i ekološki zdrava priroda za razvoj turizma na ovim prostorima. Imajući u vidu značaj Strateškog plana za budući razvoj opštine Golubac i bolji život njenih građana,želja je sadašnje lokalne vlasti da ima spremne projekte i pravce razvoja neophodne za uspešno obezbeđivanje sredstava iz donatorskih fondova, zainteresovanih investitora,Fondova Evropske Unije i Republike Srbije.

 

Upozorenje odeljenja inspekcije

Suzana Vasiljević, načelnik Odeljenja inspekcije Opštinske uprave Veliko Gradište uputila je obaveštenje Opštinskom štabu za zaštitu od elementarnih nepogoda, načelnici Gordani Stepanović.

-Zbog stupanja na snagu Odluke SO Veliko Gradište o ukidanju Odluke o određivanju lokacije za odlaganje komunalnog otpada i poništavanja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, konzorcijum firmi Spider enviroimental service i Depo sistem kome su povereni poslovi obavljanja komunalne delatnosti sakupljanja, odvoženja i odlaganja otpada i održavanja higijene javnih površina, prestao je sa izvršavanjem obaveza 02. 03. 2010. godine. Obzirom da se smeće sa područja grada i svih naselja opštine ne sakuplja i odvozi, a situacija dodatno pogoršava poboljšanjem vremenskih prilika, odnosno rastom temperature, postoji realna opasnost od širenja zaraze. Potrebno je u najkraćem mogućem roku iznaći rešenje u cilju zaštite života i zdravlja građana.

Za danas je tim povodom Živoslav Lazić, komandant Opštinskog štaba za zaštitu od elementarnih nepogoda u svečanoj Sali SO Veliko Gradište zakazao hitnu sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari