U organizaciji Omladinskog kulturnog centra Pljevlja i Evropskog tamburaškog saveza, u Pljevljima je u toku Drugi evropski omladinski tamburaški kamp.

U manifestaciji učestvuje oko 50 mladih muzičara iz 13 zemalja Evrope, a pokrovitelj je opština Pljevlja. Manifestacija je počela 12. avgusta, a završava se sutra. Kamp je smješten u Domu vojske.

Tamburaški kamp je u pljevaljskoj Milet-bašti otvorio predsjednik opštine Pljevlja dr. Filip Vuković, čestitajući učesnicima manifestacije ujedno i praznik Dan mladih. „Tambura i pljevaljski tamburaši su sinonimi ove sredine, ono po čemu su Pljevlja, uprkos svojim brojnim drugim potencijalima, možda i najprepoznatljivija na prostorima bivše zajedničke nam države. Organizacijom kampa učinili smo najmanje što smo mogli da se koliko-toliko odužimo tamburi i generacijama tamburaša koje su pronosile ime našeg grada, ali i da istovremeno promovišemo ovaj instrument i probudimo ljubav prema njemu kod novih naraštaja, da „regrutujemo“ neke nove „pljevaljske tamburaše“ koji će o svom gradu svirati i pjevati u Evropi bez granica“, između ostalog je istakao Vuković. Prvi orkestar koji je nastupio pred pljevaljskom publikom je bio orkestar „Garavuše“ iz Kutjeva, što je rijedak slučaj da ovakav orkestar čine žene. Tokom manifestacije će biti održani brojni koncerti u Milet bašti, krugu akademskog centra, dvorištu Gimnazije i drugim odgovarajućim lokacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari