Američki predsednik Barak Obama pozvao je juče Indiju, drugog dana posete toj zemlji, da unapredi dijalog sa susednim Pakistanom, čiju ekstremističku grupu Laškar-i-Taiba Nju Delhi okrivljuje za terorističke napade u Mumbaju iz 2008, kada je ubijeno 170 ljudi.

Braneći podršku koju Vašington pruža Pakistanu, Obama je objasnio da SAD ne mogu da nametnu mir Indiji i Pakistanu, ali da se nada da će s vremenom da ojača međusobno poverenje dva suseda, da će se uspostaviti dijalog što će dovesti do napretka obe zemlje. Obama je u govoru u poslovnom centru Mumbaja pred indijskim studentima i poslovnim ljudima odao poštu poginulima, istakao solidarnost SAD sa Indijom i najavio razgovore o jačanju antiterorističke saradnje dve zemlje, prenose agencije. Američki lider je kritikovao Pakistan rekavši da je to država koja nije uradila dovoljno u obračunu sa pobunjenicima na svojim granicima. – Teroristi su ubili više Pakistanaca u samom Pakistanu nego bilo gde drugde – rekao je Obama. On je izneo planove za smanjenje prepreka u trgovini sa Indijom, u nastojanju da podstakne robnu razmenu sa tom ekonomskom silom u usponu.

Obama je tom prilikom pomenuo i nove trgovačke sporazume sa Indijom za koje je rekao da će doprineti otvaranju 54.000 radnih mesta u Sjedinjenim Državama, preneli su svetski mediji. Indija je prva zemlja koju je Obama posetio u okviru desetodnevne turneje po azijskim zemljama gde će takođe posetiti Indoneziju, Južnu Koreju i Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari