Upotrebom pčelinjih proizvoda, pčelar Čedomir Ilić sebi produžio život. Njegovo domaćinstvo pčelarstvom se bavi od 1927. godine i biće srećan ako ga neko u porodici zameni. Za 30 godina rada u pčelinjaku ovaj pčelar proizveo 492 prirodna roja a godišnje izvrca oko jedne tone meda.

Čedomir Ilić iz Vojilova, jedan je od najpoznatijih pčelara u golubačkom kraju.Zahvaljujući pčelarstvu i velikoj ljubavi prema pčelama, pobedio je tešku bolest i tako produžio sebi život. -Još od svoje četrnaeste godine počeo sam da se bavim pčelarstvom, jer sam voleo pčele i o njima dosta čitao. Moj deda Sava je prvi napravio košnicu sa ramovima još davne 1927. godine, a dedin otac je imao batare – vrškare, kako su se zvale tadašnje košnice, veli za Čedomir i dodaje da to potomstvo pčela on sada uspešno održava. Od 1980.godine kada se kao invalid vratio se iz Švajcarske, brzo je unapredio pčelinjak od šezdeset pčelinjih društava. Za tri decenije bavljenja pčelarstvom, proizveo je 492. prirodna roja i svake godine izvrca od jedne do tonu i po meda. Od pčelinjih proizvoda dobija čist vosak, propolis, cvetni prah mleč…

Ovi dragoceni proizvodi su Čedomiru pomogli u svemu, a posebno oko stabilizacije zdravlja, koje je bilo narušeno jednom težom operacijom.Od kada gaji pčele nije imao problema, danas se oseća zadovoljno i smireno. Redovnom upotrebom meda čovek jača svoj organizam, jer med je bogatstvo neprocenjive vrednosti. Voleo bi da što više mladih počnu da se bavi pčelarstvom.Poznat je u ovom kraju kao jedan od boljih proizvođača bagremovog i livadskog meda. Ima problema sa prodajom pa zato svakodnevno obilazi pijace Golupca, Velikog Gradišta, Požarevca i drugih gradova u Srbiji. -Kvalitet meda postižem sa jakim pčelinjim društvima. Posle paše treba što duže da bude u košnici kako bi ga pčela dobro preradila i zatvorila.Takav med je dobrog ukusa i neograničene trajnosti. Sakupljam još i propolis kao i propolis kapi pomešane sa medom i cvetnim prahom.Cvetni prah ima dragocene proteine, obično ga sakupljam u proleće kada sve cveta i u toku leta kada ga najviše ima. Da li će neko posle mene da nastavi porodičnu tradiciju dugu 4o godina, ne znam ali je moja velika želja da ostavim naslednike, kaže Čedomir Ilić koji ima dve ćerke i šestoro unačadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari