Ruska Federacija će graditi prvu nuklearnu elektranu u Venecueli, dogovorili su juče, na razgovorima u Kremlju, predsednici Rusije i Venecuele Dmitrij Medvedev i Ugo Čaves. Ugovor o izgradnji postrojenja za atomsku energiju na teritoriji Venecuele su potom potpisali direktor ruske nuklearne agencije „Rosatom“ Sergej Kirijenko i venecuelanski ministar spoljnih poslova Nikolas Maduro, izvestila je agencija Rojters.

Ugo Čaves, predsednik države koja je najveći proizvođač nafte u Latinskoj Americi, izjavio je da mu je namera da pomoću nuklearne energije smanji zavisnost venecuelanske privrede od fosilnih goriva.

Dmitrij Medvedev je nagovestio da se Sjedinjenim Američkim Državama možda neće svideti to što je ugovor između Rusije i Venecuele sklopljen, ali je istakao da je to urađeno s miroljubivim namerama.

– Ugovor u sektoru atomske energije je sklopljen i znam da će neke zemlje to primiti sa strepnjom. Predsednik Čaves mi je rekao da će neke države na to reagovati drugačije nego mi. Želim da naglasim da su naše namere jasne i otvorene. Mi želimo da Venecuela dobije puni raspon energetskih izbora, da bude energetski nezavisna – istakao je ruski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari