Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozdravio je pobjedu Baraka Obame na predsjedničkim izborima u SAD i izrazio nadu da će to doprinijeti poboljšanju odnosa dvije zemlje, prenosi agencija RIA Novosti.“Pozdravljamo pobjedu Baraka Obame i računamo na njega da će preduzeti korake ka rješenju problema koji postoje u odnosima Rusija-SAD.

Smatram da u odnosima dvije zemlje trenutno nema dovoljno povjerenja“, rekao je Medvedev obraćajući se Savjetu za inostrane poslove nakon samita 20 razvijenih i zemalja u razvoju G-20 u Vašingtonu. Govoreći o najavi Moskve da će rasporediti taktičke rakete kao odgovor na američki raketni štit Medvedev je rekao da će potez Rusije biti samo odgovor i da ta stvar nije gotova.

„Mi ćemo samo da odgovorimo i to samo ukoliko se nastavi sa američkim planom na način koji je za nas neprihvatljiv. Ja sam lično spreman da o tome razgovaram i nadam se da će novi predsjednik i nova administracija biti takođe spremeni za razgovor“, rekao je Medvedev. On je ocijenio da prema dosadašnjim „signalima“ novi američki partneri razmišljaju o ovom problemu. Nakon govora Medvedeva bivši državni sekretar Medlin Olbrajt, u svojstvu savjetnika Barake Obame, rekla je da stav Rusije predstavlja „veliku šansu“ u bilaterlanim odnosima dvije zemlje.

„Mislim da Rusija i SAD nikad nisu imale tako mlade i impresivne predsjednike kao sada, koji će moći da komuniciraju na jedan generacijski nov način, a ja kao stara dama mogu samo da im poželim mnogo sreće“, rekla je ona. Vašington je nedavno predložio izmjene kako bi ublažio zabrinutosti Rusije zbog raspoređivanja 10 raketnih presretača u Poljskoj i radara u Češkoj, za koje administracija predsjednika Džordža Buša kaže da su neophodni kao zaštita od „loših“ zemalja kao što je Iran. Nakon pobjede Obame na predsjedničkim izborima, jedan od njegovih savjetnika za inostranu politiku Denis Mekdona rekao je da novoizabrani predsjednik nije veliki pristalica raketnog štita i da će nastaviti sa tim projektom samo ukoliko se dokaže njegova efikasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari