Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev danas dolazi u San Francisko čime počinje prvu zvaničnu posetu SAD koju će nastaviti razgovorima u Vašingtonu uključujući i sastanak s američkim predsednikom Barakom Obamom, javljaju mediji.

Medvedev želi, kako je rekao jedan njegov pomoćnik, da najpre poseti Silicijumsku dolinu da bi stavio do znanja da je više zainteresovan za ekonomiju, nego za političke razgovore.

Ruski predsednik bi trebalo da sutra poseti kompanije Tviter, Sisko, Epl i razgovara sa direktorom Univerziteta Standford.

Pomoćnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič najavio je juče da će Medvedev potpisati više ugovora o privrednoj saradnji među kojima i o kupovini aviona „boing“ i širenju poslovanja te američke kompanije u Rusiji.

Očekuje se i potpisivanje ugovora o saradnji Dženeral motorsa i ruskog prozivođača teških kamiona KAMAZ.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger će danas posle podne dočekati ruskog predsednika nakon čega će imati sastanak. Medvedev će u sredu posetiti Silicijumsku dolinu i održati govor na Standfordu, a potom otputovati za Vašington gde će u četvrtak razgovarati sa Obamom i predstavnicima Senata i Predstavničkog doma.

– Ratifikacija sporazuma o nuklearnom razoružanju, problemi sa antiraketnim štitom kao i situacija u Iranu, Kirgiziji, Avganistanu i Severnoj Koreji biće na dnevnom redu – izjavio je diplomatski savetnik ruskog predsednika Sergej Prihodko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari