Zavod za specijalnu rehabilitaciju Gejzir u Sijarinskoj Banji, kao i slični zavodi širom Srbije, trebalo bi narednih meseci da budu privatizovani.

U SO Medveđa, na čijoj se teritoriji nalazi Sijarinska Banja i Gejzir, smatraju da bi promenu vlasničke strukture trebalo odložiti dok se ne razreše imovinsko-pravni odnosi. Naslednici nekadašnjih vlasnika zemljišta gde se nalazi zavod, ali i zemljišta u okolini stacionara, energično traže svoju dedovinu.

– Očekujemo da problemi imovinsko-pravne prirode budu razrešeni i da tako otklonimo sve smetnje za privatizaciju Zavoda za specijalnu rehabilitaciju – kaže Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Zanimljivo je reći da i u Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje ocenjuju da imaju deo imovine banjskog kompleksa, jer su minulih godina uložili u razvoj banje gotovo milion evra.

U Sijarinskoj Banji, jedinom centru te vrste u Jablaničkom okrugu, Srpska pravoslavna crkva je nedavno prodala 50 ari zemlje ruskim investitorima, koji nameravaju narednih godina da sagrade hotelski kompleks.

– Očekujemo da ruski investitori podignu hotel sa četiri zvezdice, kao i apartmansko naselje, a početak ove investicije će označiti novo razdoblje u istoriji banjskog turizma u našem kraju – ističe Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Ruski investitori su takođe zainteresovani da kupe i deo zemljišta Rehabilitacionog centra Gejzir, ali i nekoliko atraktivnih privatnih parcela. Na dinamiku te odluke lokalna samouprave ne može da utiče, jer je rešavanje tog pitanja u nadležnosti republičkih organa, ali podržava svaku novu investiciju kako u samoj Sijarinskoj Banji, tako i u drugim delovima Medveđe.

Nažalost, iako su kapaciteti tokom godine gotovo u potpunosti iskorišćeni, u rehabilitacionom centru Gejzir malo je stranaca, jer se godišnje registruje tridesetak stranih turista, a jedan od razloga je nedovoljno poznavanje kvaliteta ove banje. Poslednjih godina, manje je i gostiju i pacijenata sa Kosova i Metohije iako se banja nalazi gotovo uz samu administrativnu granicu sa južnom srpskom pokrajinom.



 

Termalni izvori



Rehabilitacioni centar Gejzir raspolaže sa 277 mesta, a u domaćoj radinosti je 1.500 kreveta. Banja se nalazi na 520 metara nadmorske visine i ima 18 lekovitih termalnih izvora različitog fizičko-hemijskog sastava, a temperatura se kreće od 32 do 72 stepena. Sijarinska Banja specifična je po gejzirima tople vode, jedinstvenim u Evropi, čiji vodeni stub ima visinu od osam metara. Tu, u nihovoj blizini, sagrađen je kompleks manjih bazena. Banja je udaljena od Leskovca 52, Niša 90 i Beograda 330 kilometara. Termalni izvori lekovite vode i savremeno opremljeni medicinski blok u okviru RH centra sa iskusnim stručnjacima doprinose uspešnom lečenju oboljenja koštano-mišićnog sistema i bolesti creva, bubrega, mokraćnih kanala, jetre, žučnih puteva i pankreasa, kao i neuroza, psihofizičke iscrpljenosti i ginekoloških poremećaja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari