Zašto je Megatrend izgubio dozvolu za rad i šta će biti sa studentima: Ministarstvo prosvete za Danas pojašnjava 1

Megatrend univerzitet izgubio je dozvolu za rad, jer je zakasnio sa prijavom za novu akreditaciju, saznaje Danas.

Akreditacija se sprovodi na sedam godina, a po slovu zakona ustanova je dužna da podnese zahtev za novu akreditaciju godinu najkasnije godinu dana pre isteka važeće.

Posle izjave vlasnika Megatrenda Miće Jovanovića da je po sredi lažna vest, na sajtu ove visokoškolske ustanove istaknuto je obaveštenje za studente Rektorata Megatrend univerziteta da su 6. septembra podneli zahtev za poništenje rešenja o oduzimanju dozvole za rad ministru prosvete, kao i uklanjanje svih negativnih pravnih posledica.

„Kako bismo izbegli pravnu nesigurnost naših studenata, Uprava Megatrend univerziteta će obaveštavati studente o svim smernicama Ministarstva prosvete, a koje se tiču studentskih pitanja“, navodi se u obaveštenju.

S druge strane, odgovori Ministarstva prosvete potvrđuju da je rešenje validno i da nikakve greške nema.

„Ministarstvo prosvete je obavestilo javnost da je 26. avgusta donelo rešenje o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi –Univerzitet Megatrend, sa sedištem u Beogradu, Bulevar oslobođenja broj 215, na osnovu dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavestilo Ministarstvo prosvete da se odbacuje zahtev Univerziteta Megatrend za novu redovnu akreditaciju, a saglasno članu 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju Ministarstvo je postupalo“, navodi se u pisanom odgovoru Danasu.

Zanimalo nas je i šta će biti sa zatečenim studentima ovog univerziteta.

„Na pitanje da li će njihov dosadašnji rad negde moći da se uvaži kao i ko je dužan da im vrati novac od školarine, Ministarstvo je u svom obaveštenju naglasilo da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju propisano da će ministar prosvete na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove“, navode iz Ministarstva.

Dodaju i da troškove završetka studija za zatečene studente, u skladu sa uspostavljenim obligacionim odnosima između studenata i navedene visokoškolske ustanove, snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad.

„Takođe naglašavamo da visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od dana dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad“, kažu u Ministarstvu.

Na pitanje da li Megatrendov Fakultet za civilno vazduhoplovstvo nesmetano nastavlja rad, budući da ima važeću akreditaciju i dozvolu za rad, iz Ministarstva kažu da se za informaciju da li neki fakultet ima akreditaciju i koliko je akreditovanih fakulteta u Republici Srbiji, studenti mogu obratiti Nacionalnom telu za akreditaciju, te da se sve neophodne informacije nalaze Vodiču za studente, koji je objavljen na sajtu NAT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari