Megatrend zakasnio 366 dana: V. d. direktorka Nacionalnog akreditacionog tela objašnjava zašto je ovaj univerzitet ostao bez akreditacije 1

Univerzitet Megatrend je zakasnio sa predajom dokumentacije za akreditaciju 366 dana na osnovu čega je Nacionalno akreditaciono telo (NAT) doneo rešenje o odbacivanju akreditacije.

To za Danas kaže Ana Šijački, v. d. direktorka NAT-a, povodom tvrdnje vlasnika Megatrend univerziteta Miće Jovanovića da su zakasnili sa predajom dokumentacije za reakreditaciju svega nekoliko nedelja.

Nakon što je Ministarstvo prosvete donelo rešenje kojim se oduzima dozvola za rad Megatrenda, Jovanović je, podsetimo, za Danas rekao da kašnjenje nije samo njihova krivica, već da su čekali odgovore iz Nacionalnog akreditacionog tela na žalbe koje je taj univerzitet podneo.

– Recimo, za naš Pravni fakultet čekamo odgovor više od dve godine, a zakonski rok je 30 dana da se odgovori. Dakle, NAT-u je dozvoljeno da kasni i do dve godine za odgovor visokoškolskim isntitucijama na njihove žalbe. Mi smo kasnili vrlo malo u poređenju s tim rokom i nismo jedini, još nekoliko visokoškolskih ustanova je kasnilo i niko zbog toga nije pravio problem. Međutim, Megatrend kao trn u oku, pre svega konkurenciji, je morao da bude kažnjen oduzimanjem dozvole za rad – rekao je ranije Jovanović za Danas.

Ana Šijački, međutim, napominje da razlog za kašnjenje predaje dokumentacije za akreditaciju Univerziteta Megatrend nije i ne može biti utvrđivanje statusa bilo koje njene jedinice.

Zakon o visokom obrazovanju u članu 53. jasno navodi da “visokoškolska ustanova podnosi zahtev za novu akreditaciju najkasnije godinu dana pre isteka roka iz člana 23. stav 7. ovog zakona”, koji glasi:„Postupak akreditacije sprovodi se redovno, u roku od sedam godina, a ranije na zahtev visokoškolske ustanove. Postupak akreditacije sprovodi se u roku od devet meseci od dana prijema urednog zahteva za akreditaciju“ – kaže Šijački.

Ona napominje da je ovaj rok predviđen upravo radi uspostavljanja kontinuiteta akreditacije.

– Univerzitet Megatrend je zakasnio sa predajom dokumentacije za akreditaciju 366 dana, dakle godinu i jedan dan, na osnovu čega je NAT doneo rešenje o odbacivanju akreditacije. Ponavljam da ovaj postupak nema nikakve veze sa statusom bilo koje jedinice u okviru Univerziteta. O statusu svih fakulteta javnost se može informisati preko vodiča za studente koji je objavljen na sajtu NAT-a – ističe Šijački.

Jovanović je kazao da je Megatrend uložio žalbu na rešenje Ministarstva prosvete kojim je ovom univerzitetu oduzeta dozvola za rad.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je za portal Nova.rs rekla da se trenutno analiziraju sve žalbe koje su uložene na tu odluku i da će, ako ona ostane na snazi osnivač Megatrenda morati da snosi troškove daljeg školovanja studenata.

Oni imaju pravo da školovanje nastave na privatnim visokoškolskim ustanovama, ne i na državnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari