Kraj Megatrenda: Šta da rade studenti čiji su fakulteti izgubili akreditaciju? 1Foto: N1

Studentima Univerziteta „Megatrend”, kome je oduzeta licenca za rad, ova ustanova prema zakonu dužna je da plati da završe školovanje na srodnom programu neke druge akreditovane ustanove. Ove godine je sedam fakulteta i visokih škola u Srbiji izgubilo dozvole za rad. Što je ponovo pokrenulo i pitanje lažnih diploma kod nas i u regionu, piše Vreme.

Visokoškolskoj ustanovi Univerzitet „Megatrend” i „Visokoj školi modernog biznisa”, sa sedištem u Beogradu  oduzete su dozvole za rad.

Obe ustanove mogu da podnesu zahtev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od dana dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad.

Iako je vest objavljena na sajtu Ministarstva prosvete, Mića Jovanović, vlasnik Univerziteta Megatrend rekao je za „Danas” da je ona „poturena” i „lažna”

Šta će biti sa studentima?

Glavno pitanje je, svakako, šta mogu da rade studenti ako njihov fakultet ili visoka škola izgube akreditaciju ili dozvolu za rad.

Za one studente koji i dalje studiraju na ustanovi u trenutku kada joj je oduzeta dozvola za rad, Zakon o visokom obrazovanju propisuje određeno rešenje. Naime, tim studentima bi trebalo da bude omogućeno da studije završe na srodnom programu neke druge akreditovane ustanove. Troškove školarina bi trebalo da pokrije ona ustanova koja je izgubila akreditaciju.

Ako studenti završe neakreditovani fakultet ili studijski program, diploma im neće važiti. Što, međutim, ne važi za one koji su započeli studiranje na akreditovanoj ustanovi koja je izgubila akreditaciju za neki od studijskih programa. Takvi fakulteti imaju pravo da izvedu upisane generacije akademaca po ranije odobrenim programima, ali im neobnovljena akreditacija ne dozvoljava upis novih studenata na taj studijski program.

Kontroverze, rektorov lažni doktorat i fakultet koji ne postoji

Vlasnik Megatrend univerziteta poznat kao „Mića Megatrend“ iza sebe ima brojne afere. Komora javnih izvršitelja je u aprilu saoštila da je biznismenu na osnovu dugovanja od 800.000 evra bivšoj supruzi zaplenjena kuća na Senjaku.

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 2017. godine, Jovanović je bio obavezan da isplati 800.000 evra na ime zajedničkog dela imovine supruge. Kako do isplate nije došlo, na osnovu odluke Prvog osnovnog suda pokrenut je proces izvršenja nad imovinom Jovanovića. On je, međutim, u međuvremenu otuđio gotovo celu svoju imovinu, osim objekta na Senjaku nad kojim je tada sprovedeno izvršenje.

Ministarstvo prosvete je 2014. godine ustanovilo da je doktorat iz Londona rektora privatnog univerziteta Megatrend Miće Jovanovića lažan. On je zatim podneo ostavku na tu funkciju, „ne iz moralnih razloga“, objasnio je, nego zato što su „sumnju u njegov doktorat izrazili Aleksandar Vučić i Ivica Dačić“.

Mića Jovanović se bez ikakvih posledica vratio na čelo Megatrenda 2017. godine, a 2019. je ponovo izabran za rektora. Njegova biografija na sajtu Megatrenda više ne sadrži tvrdnju da je doktorirao na Londonskoj školi ekonomije.

Čuvenu diplomu Megatrenda ima i Nebojša Stefanović. Naime, bivši ministar ju je stekao u kompaniji Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona.

Istraživanjem medija je utvrđeno da je Stefanović „upisao“ društvo sa ograničenom odgovornošću, navodno 1995. godine.

Univerzitet Megatrend je tvrdio da je Stefanović zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije. Odbacio je kao „neistinite i zlonamerne“ insinuacije da je bilo ko od njihovih studenata svoju diplomu stekao na nezakonit način.

Optužbe za „pranje diploma”

Međutim, ime ovog univeziteta se često pominjalo u kontekstu lažnih diploma.

Slučaj oduzimanja licence Megatrendu komentarisao je i crnogorski građanski aktivista Aleksandar Dragićević, kazavši da je Univerzitet „Megatrend“ u decenijama za nama odštampao na desetine hiljada diploma.

Te diplome, kako je naveo u objavi na Fejsbuku, završile su u rukama političara u regionu, prenosi RTCG.

Ranije istraživanje Dojče Velea pokazalo je da je čitava internacionalna mreža „Megatrend University Worldwide“ u stvari obična izmišljotina. Jedini fakultet koji je zaista postojao je „Međunarodni Megatrend univerzitet“ sa sedištem u Beču.

Nakon skandala u vezi sa trgovinom diplomama, a u koji su bili umešani i srpsko Ministarstvo prosvete i tadašnji ministar Žarko Obradović, nadležne institucije u Austriji su bečkom Megatrendu oduzele akreditaciju, te je fakultet bankrotirao.

Nije poznato koliko je diploma ovih fantomskih škola nostrifikovano u Srbiji, niti da li se te škole spominju u dokumentaciji srpskog Megatrenda.

Kome je sve oduzeta licenca ove godine?

Ministarstvo prosvete je u junu objavilo da su dozvole za rad izgubili i Fakultet zdravstvenih nauka u Nišu, Visoka medicinska škola strukovnih studija u Beogradu, Fakultet za menadžment Zaječar Megatrend univerziteta, Visoka škola strukovnih studija „Akademija fudbala“ i Visoka škola akademskih studija „Epoha“.

Kao obrazloženje za prve tri ustanove navodi se da „nisu podnele zahtev za akreditaciju najkasnije godinu dana od dobijanja dozvole za rad“, odnosno da su „odustale od zahteva za akreditaciju visokoškolske ustanove i studijskih programa“. Što se tiče „Akademije fudbala“ i „Epohe“ njima su zahtevi za akreditaciju odbijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari