Mehaj: Vojska garantuje zaštitu života svih građana, bez obzira na etničku pripadnost 1foto: Printskrin Jutjub Florjan kanal

Vojska Republike Kosovo je sa vama, garantuje suverenitet zemlje i zaštitu života svih građana, bez obzira na etničku pripadnost, poručio je večeras kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

Njegova poruka stiže nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija na severu, uključujući i policiju i pogranične jedinice, prenosi Kossev.

„Podizanje srpskih vojnih kapaciteta na granici sa Republikom Kosovo, kao i odluka pripadnika srpske zajednice da napuste institucije Kosova, akcije su sa pokušajem destabilizacije zemlje“, saopštio je Mehaj.

On je osudio odluku Srba da napuste institucije, uz poruku da je to suprotno duhu dijaloga i „novoj realnosti Kosova“.

„Ove akcije su jedina prepreka za postizanje sporazuma koji bi omogućio obema zemljama da napreduju ka integraciji u Evropsku uniju“, dodao je.

Mehaj je ocenio da su jedina pretnja po srpsku zajednicu „pojedinci i srpske kriminalne grupe u režiji Beograda, čije aktivnosti moraju biti zaustavljene što je pre moguće“.

„Zbog toga smo u stalnoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i sa misijom KFOR, a pozivamo sve naše građane, posebno iz srpske zajednice, da budu na oprezu, da ne budu izmanipulisani i da ne nasedaju na dezinformacije koje su deo scenarija koje kontinuirano orkestrira Srbija i njeni poznati mehanizmi koje upražnjava“, kazao je Mehaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari