Na prostoru oko Zavojskog jezera kraj Pirota u Parku prirode Stara planina krajem prošle nedelje počelo je uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata na zemljištu čiji je vlasnik Hidroelektrana ‘’Pirot’’ koje će trajati narednih dvadesetak dana.

Republički inspektor zaštite i korišćenja prirodnih dobara Milan Štetićrekao je za naš list da se ovi objekti uklanjaju po nalogu republičkog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

– Na lokaciji Buljarice uklanjaju se temelji objekata koji su tu bili sagrađeni. Posle tendera koje je raspisala opština izabran je izvođačkoji je angažovao potrebnu mehanizaciju, odnosno bagere. Od 103 objekta, koliko ih bilo na tom potezu, ostala su samo tri, jer su ostale sami vlasnici uklonili – rekao je Štetić, dodajući da će nekoliko dana tolerisati vlasnike preostalih objekata kako bi se smanjili troškovi, ali da će se uklanjanje objekata nastaviti i na ostalim lokacijama oko zaštitnog pojasa jezera.

Početkom oktobra republički građevinski inspektor je vlasnicima vikendica, kuća i drugih objekata u zaštićenom pojasu oko jezera uručio rešenja o njihovom uklanjanju i dao im rok da to sami učine.

– Uručeno je 225 rešenja i do sada je oko 80 posto vlasnika uklonilo svoje objekte. Ukoliko to ne urade i ostali, objekti će im biti srušeni – kaže Štetić, dodajući da će biti uklonjeni svi objekti ispod kote 620.

Štetićkaže da ima najavu pojedinih vlasnika da će te objekte sami ukloniti.

– Nije bilo nikakvih problema i vlasnici su veoma ozbiljno shvatili namere inspekcija i ministarstva da zakon mora da se ispoštuje. Ovo prirodno dobro mora da se zaštiti i sačuva. Posle uklanjanja pojedinih vikendica i kamp-prikolica ostao je otpad i to se mora regulisati. Ovaj prostor mora da se očisti i rekultiviše. Razumem vlasnike, ali rušenje je neminovnost – kaže Štetić, dodajući da se očekuje da se uskoro donese Prostorni plan za Staru planinu.

U prvoj fazi obuhvaćeno je 225 objekta sagrađenih na tuđem zemljištu ispod puta oko jezera i na visinskoj koti 620. Među ovim objektima nalaze se kamp-prikolice, drvene barake, drvene barake sa kamp-prikolicama, vojni auto-furgoni, brako prikolice, auto-kombi karoserije, kamp-kućice, kiosci i zidani objekti. Većina bespravnih objekata su kamp-prikolice postavljene na betonskoj ploči, devet su zidani objekti, a tri kiosci.

– Sam sam počeo da rušim objekat, jer drugog izbora nisam imao. Kad smo počeli da gradimo objekte na tom potezu bila je deponija, a mi smo sve to uredili. Nije mi svejedno da se to ruši. Svestan sam da sam gradio na tuđem zemljištu. Dok sam gradio i pribavljao materijal niko me nije upozorio i rekao da ne gradim – kaže Milan Jovanović, koji na lokaciji Ada Ciganlija ima kućicu od čvrstog materijala i drveta.

Marko Asković- Poki je na istoj lokaciji sagradio objekat od čvrstog materijala, još ga nije uklonio.

– Moja kuća od 90 kvadrata nalazi se na granici između kote 618 i 622. Pisao sam žalbu ministarstvu i očekujem da se dođe do nekog kompromisa. Ne znam šta će biti. Mnogi su kamp prikolice i kućice od dasaka u mom komšiluku većuklonili – kaže Asković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari