Indijski parlament izabrao je juče za predsednika ženu iz najniže kaste parija, odnosno „nedodirljivih“, što je prvi put u istoriji te institucije. Meira Kumar (64) bila je jedini kandidat za predsednika parlamenta, a izabrana je na predlog Donjeg doma indijskog parlamenta – Skupštine naroda.

Pripadnica kaste parija, Kumarova, koja je pet puta birana za poslanika, ušla je u politiku 1985. godine. Na parlamentarnim izborima održanim od 16. aprila i 13. maja izabrana je na listi siromašne države Bihar. Kumarova je pozdravila ovaj „istorijski trenutak“ za Indiju. Agencija Frans pres podseća da je „najveća demokratija na svetu“ imala i predsednika iz kaste parija K. R. Narajanana, a da najnaseljeniju državu Utar Pradeš vodi Majavati Kumari, koji sanja da jednog dana postane indijski premijer.

Parije, „nedodirljivi“, bili su potpuno izbačeni iz kastinskog sistema, smatrani su nedostojnim života u zajednici zbog poslova koje su obavljali, a i danas su osuđeni na najteže poslove. Ima ih oko 165 miliona od ukupno 1,17 milijardi stanovnika Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari