Poziv svim srednjim školama u Srbiji: Otvoren konkurs za Mejkers lab učionice budućnosti 1Foto: Miloš D. Živojinović

Ove godine, grupa za obrazovanje otvoriće učionicu budućnosti u još 13 srednjih škola različitih profila, čime će pristup učionicama budućnosti biti omogućen za više od 25.000 đaka i 2.500 nastavnika, a do 1. oktobra otvoren je i konkurs za druge škole širom Srbije.

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, „uz pomoć svojih partnera, do sada je napravila velike korake na putu ostvarivanja svoje misije, otvorivši 14 Mejkers labova u 13 gradova Srbije od kraja 2022. godine“, navodi se u saopštenju za medije.

U oktobru 2022. godine otvoren je prvi Mejkers lab, u Medicinskoj školi u Čačku, a od tada broj škola u kojima je otvoren Mejkers lab povećao se za 13. Otvoreni su Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji, a privodi se kraju i opremanje Mejkers laba u Kraljevu za otvaranje u septembru.

Poziv svim srednjim školama u Srbiji: Otvoren konkurs za Mejkers lab učionice budućnosti 2
Foto: Mejkers lab

Trenutno u 14 otvorenih Mejkers labova širom Srbije učenici i nastavnici istražuju, primenjuju svoje znanje, inoviraju, učestvuju u različitim programima i izazovima, i kroz sve to stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka.

Rezultate i primere dobre prakse predstavljaju kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, koje već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i idu ka evropskim.

Timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

Još 12 Mejkers labova do kraja godine

Do kraja godine očekuje se još 12 novih Mejkers labova u Gornjem Milanovcu, Bajinoj Bašti, Nišu,Pirotu, Šapcu, Kragujevcu, Žitorađi, Vršcu, Svilajncu, Baču i dve u Novom Sadu.

Više od 25.000 đaka zajedno sa 2.500 nastavnika imaće priliku da se kroz Mejkerse poveže sa inovativnom tehnologijom, programima, naukom i privredom, što je podrška ne samo srednjim školama već i njihovim lokalnim zajednicama.

Poziv svim srednjim školama u Srbiji: Otvoren konkurs za Mejkers lab učionice budućnosti 3
Foto: Miloš D. Živojinović

„Povezivanje privrede i obrazovanja je jedan od ključnih aspekata ove inicijative, kako zbog transfera savremenih znanja i veština tako i zbog uspešnog širenja mreže Mejkers labova“, navodi se u saopštenju za medije.

Otvoren konkurs za nove učionice budućnosti

Izgradnja i razvoj svakog Mejkers laba je zajednički poduhvat Grupe za obrazovanje, školskog kolektiva i privrede. Zajedno se radi na planiranju, izgradnji i opremanju laba, kao i na kreiranju programa koji će se u njemu izvoditi u skladu sa potrebama i ambicijamna svake škole.

Da bi proces bio uspešan, potrebni su angažman i posvećenost školskog tima, kao i dobra komunikacija i saradnja sa lokalnom zajednicom. U proces izgradnje i kasnije aktivnosti Mejkers laba može se uključiti onoliko nastavnika koliko je zainteresovano, ali je važno da barem jedan ili dva nastavnika preuzmu ulogu koordinatora Mejkers laba.

Broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen. Biće kontaktirane one škole koje ispunjavaju kriterijume za otvaranje Mejkers laba a izgradnja i otvaranje Mejkers labova biće planirana i realizovana u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom Grupe za obrazovanje.

Sve informacije o načinu prijave možete videti na sajtu Mejkers laba.

Partneri sa kojima Grupa za obrazovanje realizuje Mejkers lab projekat su Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company i NCR fondacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari