Kraj uvodnog dela prve faze Evropskog prvenstva mogao bi da označi tačan broj selekcija koje su istakle kandidaturu za jedno od prva tri mesta za prolaz u drugu etapu šampionata u Sloveniji. Podatak da još nijedna reprezentacija nije izgubila sve šanse, jasno ilustruje veličinu uloga koji će i u trećem kolu biti pozamašan.

Košarkaše Srbije, posle duela sa Litvanijom i Bosnom i Hercegovinom, večeras očekuje meč sa Makedonijom (21.00, RTS), četvrtoplasiranom reprezentacijom sa poslednjeg Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Aleš Pipan, selektor naših južnih komšija, nije mnogo mešao karte u odnosu na prethodno kontinentalno prvenstvo. Slovenački stručnjak je posebne uloge namenio Lesteru Mekejlebu, plejmejkeru Fenerbahčea, i Peri Antiću, novom krilnom centru Atlante Houksa. Pipan u rotaciji koristi svega osam igrača, što je otežavajuća okolnost. Stiče se utisak da su braća Stojanovski dobili više prostora u igri, sasvim zasluženo, kao i da prekaljeni Gečevski i Samardžiski nisu u optimalnim formama. Primetno je da Samardžiski kuburi sa viškom kilograma, zbog čega je u napadu manje pokretan u reketu, ali i prilikom obavljanja defanzivnih zadataka. Mekejleb je u formi, što može ohrabriti sve u taboru Makedonije. Amerikanac je blistao u meču sa Crnom Gorom, u kojem su sudije napravile kardinalnu grešku u poslednjem napadu Makedonaca, kada iz neobjašnjivih razloga nisu sankcionisali očigledno povlačenje mrežice od strane jednog igrača „đetića“, što je u košarci strogo zabranjeno.

Makedonci su najopasniji u fazi tranzicije. U tom segmentu Mekejleb ima najviše prostora da u trku prednjom promenom u kombinaciji sa rolingom lomi čuvara. U pozicionom napadu se takođe mnogo toga svodi na njegove prodore, delu igre u kojem su i braća Stojanovski veoma kvalitetni. Antić je zadužen za širenje napada sa mesta četvorke, što je donekle i logično, s obzirom na to da su Makedonci najslabiji na centru i da gotovo uopšte nemaju unutrašnju igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari