U najnovijim istraživanjima javnog mnjenja koje je sprovela agencija Galup ističe se da će republikanac Džon Mekejn i demokrata Hilari Klinton zabeležiti trijumf za partijsku predsednilčku kandiduturu na preliminarnim izborima koji se sutra održavaju u više od 20 američkih država, poznatim i pod nazivom Super utorak.

U najnovijim istraživanjima javnog mnjenja koje je sprovela agencija Galup ističe se da će republikanac Džon Mekejn i demokrata Hilari Klinton zabeležiti trijumf za partijsku predsednilčku kandiduturu na preliminarnim izborima koji se sutra održavaju u više od 20 američkih država, poznatim i pod nazivom Super utorak. Čak 44 odsto ispitanika izjavilo je da će dati glas Mekejnu, dok je njegovog glavnog rivala Mita Romnija podržalo 24 odsto anketiranih, a bivšem senatoru iz Arkanzasa Majka Hakabija poverenje je pružilo 16 odsto građana.
Ipak, analitičari upozoravaju da je situacija i dalje neizvesna budući da je na neobaveznom kokusu koji je održan proteklog vikenda u državi Mejn više od polovine glasača podržalo Romnija, što je on nazvao „pobedom naroda“.
Kada je reč o demokratama, rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja pokazuju da senatorku Hilari Klinton podržava 48 anketiranih, dok je Baraku Obami poverenje pružilo 41 odsto ispitanika. Trendovi pokazuju da se smanjuje razlika između dvoje rivala, budući da je do nedavno Klinton podržavalo čak 15 odsto glasača više.
Uoči Super utorka demokrate su najviše pažnje posvetile kampanji u zapadnim državama, u kojima je najveći deo glasačkog tela. Klinton je prilikom obraćanja svojim pristalicama u Los Anđelesu posebnu pažnju posvetila finansijskoj situaciji i sistemu zdravstvene zaštite u zemlji, ističući da će uložiti trud kako bi se poboljšao položaj radničke klase.
„Ti problemi predstavljaju osnovna životna pitanja, a Obama se ne bi svesrdno zalagao za univerzalni sistem zdravstvene zaštite“, kazala je ona. U međuvremenu, njen glavni rival posetio je Ajdaho, gde je poseban akcenat stavio na pobožnost i problem posedovanja oružja.
„Već dvadeset godina redovno posećujem crkvu i doživljavam sebe kao iskrenog hrišćanina“, izjavio je on, negirajući navode da je musliman. On je, takođe, kazao da ne namerava da oduzme oružje tamošnjem stanovništvu, budući da je svestan činjenice da je lov jedna od glavnih razonoda u Ajdahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari