Američki predsednik Džordž Buš sastao se juče u Beloj kući sa predsedničkim kandidatima demokrata i republikanaca, Barakom Obamom i Džonom Mekejnom, kao i liderima Predstavničkog doma i Senata, da bi obezbedio podršku za mere koje treba da spasu posustalu ekonomiju te države.

Paket u vrednosti od 700 milijardi dolara treba da ublaži najveću krizu u SAD u proteklih nekoliko decenija. U zajedničkom saopštenju dvojice predsedničkih kandidata navodi se da plan Bušove administracije nije besprkeoran, ali da predstavlja napor da se spreči sunovrat ekonomije.

Mekejn je, takođe, predložio Obami da odlože prvu debatu zakazanu za danas u Misisipiju, da bi se posvetili rešavanju finansijskih pitanja i najavio da postoji mogućnost da prekine kampanju na neko vreme u cilju borbe protiv tog gorućeg problema. Njegov rival je bio iznenađen tim pozivom i kazao da nije potrebno nikakvo odlaganje.

Buš je upozorio da bi neusvajanje takvog predloga značilo gubitak radnih mesta, propadanje biznisa i „iščezavanje“ štednje. „Cela naša ekonomija je u opansosti“, kazao je. Okosnicu mera čini plan da vlada kupi deo imovine posustalih firmi, za koji Bušova administracija traži odobrenje od Kongresa. Ranije istoga dana, američki predsednik održao je sastanke sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i libanskim liderom Mičelom Sulejmanom. Glavne teme razgovora bile su bezbednost, bliskoistočni mirovni proces i sporazum o nuklearnoj saradnji u civilne svrhe koji je Vašington potpisao sa Nju Delhijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari