Dok je republikanac Džon Mekejn zvanično prihvatao kandidaturu za predsednika SAD, izvan centra okupili su se brojni demonstranti koji su pozivali na okončanje rata u Iraku. Antiratni komitet, koji je organizovao protestni marš, osudio je povećano prisustvo pripadnika policije u punoj opremi.

Dok je republikanac Džon Mekejn zvanično prihvatao kandidaturu za predsednika SAD, izvan centra okupili su se brojni demonstranti koji su pozivali na okončanje rata u Iraku. Antiratni komitet, koji je organizovao protestni marš, osudio je povećano prisustvo pripadnika policije u punoj opremi. „Studenti u zemlji su besni, pre svega jer traže od nas da se borimo u nemoralnom i nepravednom ratu“, izjavio je jedan od demonstranata. U samom centru Mineapolisa policija je uhapsila 102 demonstranta.
Prethodno je kandidaturu za potpredsednika Sjedinjenih Država prihvatila i Sara Pejlin, donedavno malo poznati guverner Aljaske. U govoru koji je primljen s oduševljenjem prisutnih republikanskih delegata, Pejlinova je predstavila svoju porodicu, uključujući i sina koji treba da bude upućen u sastav američkih snaga u Iraku.
Bilo je to njeno prvo pojavljivanje pred ogromnim auditorijumom, koje je izazvalo veliku pažnju naročito imajući u vidu da je njen lični život, uključujući i obelodanjivanje trudnoće njene maloletne kćerke, poslednjih dana jedna od dominantnih tema američkih medija.
Na trenutke glas joj je podrhtavao, ali se ipak snašla, što je publika nagradila burnim aplauzima. Pojedini analitičari ukazuju da je izgledala potpuno sigurna u sebe. Žena koju su zvali barakuda u tinejdžerskim danima zbog kranje kompetetivnosti na košarkaškim terenima, dobro je odigrala ulogu jednog od čelnih ljudi u timu Mekejna. Pokazala je i dozu sarkazma dajući demokratskim stratezima razlog za brigu u narednih nekoliko dana, pre svega svom kolegi iz suprotnog tabora Džozefu Bajdenu sa kojim će se uskoro suočiti u tv debati.
„Nisam član stalnog vašingtonskog establišmenta. Ovih dana veoma brzo sam shvatila da ukoliko niste član vašingtonske elite, onda vas neki mediji odmah ocene kao nekvalifikovanog“, izjavila je Pejlinova. „Sada ću svim reporterima i komentatorima dati vest iz prve ruke: Idem u Vašington da služim narodu ove zemlje a ne da se dodvoravam ikome. Amerikanci očekuju to od nas“.
Obamu je predstavila kao hvalisavca, liberala u domenu taksi i poreza i čoveka koji nema stomak da osvoji rat u Iraku. Opisala ga je i kao čoveka koji vidi Belu kuću kao mesto za poslovno obučavanje. „Dragi građani, vladanje Amerikom nije avantura na putu ka otkrivanju samog sebe“. Optužila ga je da ga više zanimaju njegovi „visokoparni govori“ od akcije u korist američkog naroda. Pejlinova je za sebe rekla da je „spremna da menja status kvo i radi za dobrobit svih svojih sunarodnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari