Posle 100 dana na mestu ministra privrede, Dušan Vujović je juče i zvanično predložen za novog ministra finansija.

Za protekla tri meseca ovaj stručnjak Svetske banke pokazao se kao vešt govornik koji, ipak, retko izlazi pred kamere i kao čovek koji veruje da Srbija može da ostvari sve što zamisli da bi trebalo da bude urađeno, te joj stoga nije potrebna „šok terapija“ Lazara Krstića, u čiju će stolicu sada sesti.

Primer je njegova nedavna izjava da EPS gubi trećinu proizvedene struje, 18 odsto na krađi i tehničkim gubicima, i 16 odsto na struji koju isporuči potrošačima koji ne plaćaju račune. „Samo ta ušteda obezbedila bi više nego dovoljno sredstava da u 2015. godini budemo na „punoj liniji“ dostizanja cilja za 2017. godinu“, konstatovao je Vujović. Kako namerava da izbriše sve tehničke gubitke na decenijama staroj infrastrukturi EPS-a i EMS-a, da pohvata i odvrati sve kradljivce struje koji se ilegalno priključuju na sistem i vraćaju strujomere magnetima i kako će naterati onih 16 odsto, među kojima su bolnice, fabrike u restrukturiranju, siromašni ljudi i bahati bogataši da plaćaju račune – nije rekao. A bez toga nema ni ostajanja „na punoj liniji cilja“.

Ali o tome će ubuduće brinuti neko drugi. Kao ministru finansija, Vujoviću će zadatak biti da napravi model prihoda i rashoda po kojem će javne finansije dovesti u red. Sprovođenje tog modela u dobroj meri pada na ostale ministre.

Dušan Vujović je diplomirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a usavršavao se na Berkliju u Kaliforniji. Radni vek je proveo ponajviše u Svetskoj banci, u kojoj je imao razne analitičke i rukovodeće uloge, uključujući funkciju predstavnika te institucije u Ukrajini. Bio je angažovan i u Harvardskoj poslovnoj školi i na beogradskom fakultetu FEFA.

Boravak u aktuelnoj vladi mu je prvi politički angažman. Pre toga je važio za kandidata za mesto guvernera Narodne banke Srbije, koga je tada podržala srpska tajkunska zajednica, ali je to mesto na kraju ipak pripalo profesoru Ekonomskog fakulteta Dejanu Šoškiću.

Za prošlih 100 dana Vujović je u centar medijske pažnje dospeo i dvema vrlo citiranim izjavama: prvom da „kad neko malo duguje, on je dužnik, a kad duguje mnogo, on je partner“ i drugom da struja neće poskupeti „ni cent iznad 10 odsto“. Oženjen je i ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari