S obzirom na to da se u grupi B pre kraja grupne faze znalo ko se plasirao u osminu finala, mečevi grupe A bili su u centru pažnje, a u direktnom duelu za prolazak u nokaut fazu bolji je bio Meksiko koji je Hrvatsku poslao kući – 3:1.

Brazil je očekivano slavio protiv Kameruna sa 4:1, a Holandija je savladala Čile (2:0) i tako izbegla domaću reprezentaciju u borbi za četvrtfinale, gde će se sastati sa Meksikom. Aktuelni prvaci, Španija, su se posle dva poraza časno oprostila od Mundijala pobedom nad Australijom od 3:0.

U nezavidnijoj pioziciji bili su uoči duela sa Meksikom Hrvati jer su oni morali da pobede da bi se plasirali u osminu finala, dok je Meksiku bio dovoljan i remi. Meksikanci su imali više šansi u prvom poluvremenu, pogotovo u 16. minutu kada je projektil Ektora Erere samo uzdrmao okvir gola. Tek u 64. minutu dogodilo se nešto što je uzdrmalo navijače jer su Meksikanci tvrdili da je trebalo da im bude dosuđen penal jer je lopta pogodila Srnu u ruku. Od toga ništa nije bilo, ali su Meksikanci ubrzo zasluženo poveli golom Markeza posle kornera. Ubrzo je prednost uvećana, Hrvati su platili ceh jer su u napad krenuli sa većim brojem igrača, a „kockasti“ su od tada potpuno pali pa se Ćićarito neometano upisao u strelce. Počlasni pogodak pogodio je Ivan Perišić za smanjenje rezultata, a Hrvati su nastup na SP završili nesportskim potezom mladog Rebića koji je zasluženo kažnjen crvenim kartonom. Meksiko će se za četvrtfinale boriti sa Holandijom, a Brazilu koji je ubedljivo savladao Kamerun protivnik će biti Čile.

Trećim pogotkom Nejmara na Mundijalu počela je goleada protiv Kameruna, iako je nefavorizovan tim praćen lošom atmosferom izjednačio u 26. minutu. Ipak relaniost je ubrzo isplivala na površinu pa je Nejmar još jednom zatresao mrežu Kamerunaca i izbio na prvo mesto liste srelaca u dosadašnjem toku SP. Fred je povećao prednost na početku drugog poluvremena, a rezervista Fernandinjo postavio je koanačan rezultat.

U grupi B pobedu Holandiji nad Čileom doneli su rezervisti Fer i Depaj, a evropski tim igrao je oprezno i nije bio toliko ubedljiv kao što možda rezultat pokazuje. Španci su se pobedom nad Australijom (3:0) oprostili od neslavnog učešća na ovom Mundijalu, golovima Toresa, Mate i Vilje, čije su suze i oproštaj od reprezentacije obeležile ovaj meč bez rezultatskog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari