Kineske vlasti uhapsile su proteklog vikenda grupu od dvadeset turista u Mongoliji pod sumnjom da imaju veze s terorističkom organizacijom. Imućni turisti, uglavnom penzioneri, inače državljani Velike Britanije, Indije i Južne Afrike, bili su na 47-dnevnoj turi „Drevna Kina“. Uhapšeni su u petak ujutru dok su se ukrcavali u avion u gradu Ordosu, gde su prethodno posetili Mauzolej Džingis Kana. Mada je Mongolija do sada važila za destinaciju na kojoj turisti treba da se čuvaju sitnih krivičnih dela na ulici, u proteklih nekoliko godina nije bilo razloga da izbegavaju ovo područje iz bezbednosnih razloga, naročito ako idu u obilazak s vodičem.

Mongolija je samo jedna od turističkih destinacija koje svojim lepotama i znamenitostima mame turiste, a koje iz različitih razloga, uključujući političku situaciju problematičan društveni milje, mogu biti izuzetno rizične za strane posetioce.

Dominikanska Republika spada u najatraktivnije turističke destinacije, koju zbog prelepih peščanih plaža i tirkiznog mora godišnje poseti više hiljada stranaca. Međutim, strani posetioci su često meta krivičnih dela, a prema pojedinim izveštajima, pišu zapadni mediji, u poslednje tri godine je ubijeno 39 turista. Američki Stejt department je upozorio da profesionalizam policije nije na zavidnom nivou, te da ima navoda o prekomernoj upotrebi sile među pripadnicima snaga bezbednosti, kao i korumpiranosti.

Honduras svake godine privuče više desetina hiljada stranaca, koji su osim prelepim plažama i morem, privučeni i gustim džunglama, ali i bogatim istorijskim znamenitostima zemlje. Međutim, dobri poznavaoci prilika upozoravaju na tamošnju ogromnu stopu kriminala, pri čemu 50 odsto stanovništva (oko 3,5 miliona ljudi) živi ispod granice siromaštva. Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala 2012. je proglasila Honduras za zemlju s najvišom stopom ubistava po glavi stanovnika na svetu.

Egipat je dugi niz godina važio za jednu od glavnih turističkih destinacija. Bogato istorijsko nasleđe, ali i turistički kompleksi uz more 2010. su privukli čak 14,7 miliona turista iz celog sveta, a prihod od turizma dostigao je gotovo 12,5 milijardi dolara. Međutim, zbog političke nestabilnosti koja u proteklih nekoliko godina često rezultira nasilnim protestima, kao i velike opasnosti od terorizma, egipatski gradovi su postali rizični kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Zakonom je zabranjeno slikati policijske stanice, vojne objekte i druge javne ustanove, a tokom demonstracija može biti uhapšen bilo ko. Tako, na primer, u novembru 2011. su uhapšena tri studenta iz stranih zemalja pod optužbom da su učestvovali u protestima.

Meksiko godišnje poseti oko 40 miliona turista, ali ova zemlja je na lošem glasu najviše zbog nasilnih kriminalnih grupa koje su poznate po otmicama, pljačkama i neretko ubistvima. Prema izveštajima stranih agencija, prošle godine je meksičkim vlastima prijavljeno čak 1.600 slučajeva otmice.

Kenija je pravi raj za ljubitelje safarija. Planinski vrhovi prekriveni snegom i savane mamac su za turiste iz celog sveta. Međutim, kada je Vlada SAD u januaru upozorila ceo svet na mogućnost terorističkih napada islamskih ekstremista, Kenija je bila među zemljama za koje je takva mogućnost bila najveća. Zapadni mediji podsećaju da su ekstremisti Islamske države u aprilu 2014. napali konvoj u ovoj zemlji i pokušali da kidnapuju stranog humanitarnog radnika, a 2011. u razmaku od dva meseca oteto je dvoje evropskih turista, dok je jedan ubijen.

Od turista koji su u poseti Indiji se očekuje da strogo poštuju takomošnju tradiciju i lokalne običaje. U suprotnom, mogu izazvati bes lokalaca. Stručnjaci upozoravaju i na mogućnost terorističkih napada. Meta tih napada su u prošlost, između ostalog, i bila javna mesta i turističke atrakcije. Slučajevi silovanja nisu retkost, pa se pripadnicima slabijeg pola ne preporučuje da u ovu zemlju putuju same.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari