Izdavačka kuća Plato objavila je nedavno knjigu Melanholija otpora mađarskog pisca Lasla Krasnahorkaija. Iako je za srpske čitaoce Krasnahorkai dosad malo poznat autor, on spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. Na osnovu njegovih dela slavni reditelj Bela Tar snimio je nekoliko filmova, među kojima su i Prokletstvo, Satanski tango, čuveno maratonsko delo dugo sedam i po sati, kao i njegov poslednji film Torinski konj.


Za njegovo stvaralaštvo karakteristična je apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. Melanholija otpora, njegov drugi po redu roman, donosi neobičnu priču smeštenu u gradić u mađarskom Alfeldu (deo Panonske nizije), gde dolazi cirkus sa ogromnim prepariranim kitom. Uskoro će se, međutim, ispostaviti da su i cirkus i kit zapravo samo fasada i izgovor Knezu, jezivom „biću iz senke“ da podbuni rulju, koja će u ime nekakvog „ponovnog uspostavljanja Celine“ početi da ruši sve pred sobom. Situaciju opšte panike i pometnje koristi robusna i ambiciozna gospođa Ester da prigrabi poluge gradske vlasti. Ovaj roman uvodi čitaoca u mračne dubine jednog u svakom smislu opustošenog sveta u kojem više ne važi svakodnevna logika i u kojem se sve uobičajene zamisli o životu nemilice ruše.

Prema rečima Marka Čudića, hungarologa i prevodioca knjige Melanholija otpora, Krasnahorkai je veliki uspeh ostvario u zemljama nemačkog govornog područja.

– Ovaj roman kritičari često porede sa Gogoljevim Mrtvim dušama zbog predapokalptične atmosfere koja se oseća u delu. Sličnost se u pripovedanju može naći i sa Sternovim Tristramom Šendijem i Džojsovim Uliksom, ali i sa Oblomovim Gončarova, kao i delima Tomasa Bernharda – kaže Čudić. Reč melanholija u naslovu se može tumačiti i autopoetički, kao otpor tekstu, budući da je za autora forma mnogo važnija od priče, dodaje Čudić.

On ističe da je roman Melanholija otpora objavljen još 1989, ali da je njegova tema još uvek aktuelna, te da je priča o verovanju u lažne proroke i mesije koje će nas uvesti u raj primenljiva i na ovdašnje prostore. Laslo Krasnahorkai biće gost izdavačke kuće Plato na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu. On će promovisati svoju knjigu 25. oktobra, a tim povodom u KC Beograd biće prikazivani filmove Bele Tara, za čij je scenario zaslužan mađarski pisac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari