Melanija Tramp se protivi zabrani abortusa, što je dovodi u sukob sa mužem i njegovom strankom 1Foto: EPA-EFE/ Chris Kleponis POOL

Melanija Tramp, supruga bivšeg predsednika SAD i ponovnog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, otkrila je danas da podržava pravo žena na abortus, čime se našla na suprotnoj strani i od supruga i njegove Republikanske stranke, uoči novembarskih izbora na kojima je pomenuto pravo jedno od centralnih pitanja oko kojih će se birači opredeljivati.

 

Prva dama SAD trebalo bi vrlo uskoro da objavi svoje memore, a u video snimku koji je danas postavila na društvenoj mreži Iks ona je branila „individualnu slobodu“ svake žene da čini sa svojim telom šta hoće.

Takav njen stav je u suprotnosti sa stavom najvećeg dela Republilkanske stranke, ali i njenog supruga, koji se muči da nađe konzistentnu poruku u vezi sa abortusom, kako bi zadovoljio i konzervativce u svojoj glasačkoj bazi i većinu Amerikanaca koji podržava pravo žene na pobačaj.

„Individualna sloboda je fundamentalni princip do kojeg držim“, rekla je na snimku i dodala: „Bez ikakve sumnje, nema mesta za kompromis po pitanju ovog esencijalnog prava koje svaka žena poseduje od rođenja – individualnu slobodu. Šta zaista znači ono ‘moje telo, moj izbor?“

Čini se da video snimak potvrđuje sadržinu odlomka iz njenih memoara o kojem je juče izvestio birtanski Gardijan.

Melanija Tramp vrlo retko izlazi u javnost sa ličnim političkim stavovima i uglavnom je odsustvovala iz predsedničke kampanje svoga muža. Ali u memoarima, koji će biti objavljeni za nedelju dana, ona kaže da odluku o prekidu trudnoće treba ostaviti ženi i njenom doktoru, „bez ikakve intervencije i pritiska vlasti“. To piše u odlomku koji je objavio Gardijan.

„Zašto bi iko sem žene lično imao moć da odlući šta će ona da radi sa svojim telom. Fundamentalno pravo žene na individualnu slobodu – na njen život – daje joj ovlašćenje da prekine trudnoću ako ona to želi“, napisala je Melanija Tramp, prema objavljenom odlomku i ukazala da ona „ima takvo uverenje“ kroz ceo svoj odrasli život.

Njen suprug ponosno ističe svoju zaslugu za to što je, za vreme dok je bio predsednik SAD, imenovao tri konzervativna člana Vrhovnog suda SAD čije je prisustvo izmenilo ravnotežu snaga u tom najvišem sudskom telu federalne države i dovelo do preokretanja pet decenija starog sudskog presedana koji je ženama garantovao pravo na abortus kao federalno pravo.

Po ukidanju presedana 2022. godine, u dvadesetak konzervativnijih saveznih država SAD došlo je do drastičnog ograničavanja prava žena na abortus – od ograničavanja vremena u kojim one mogu da ga ostvare do gotovo potpunog ukidanja.

Demokratska partija SAD okrivljuje Donalda Trampa za ozbiljno smanjivanje opsega reproduktivnih prava žena. Smatra se da je odluka Vrhovnog suda, sada pod dominacijom konzervativcima, nanela veliku štetu republikancima na međuizborima za Kongres 2022. goidine, jer većina Amerikanaca ne odobrava ograničavanje ili ukidanje prava na abortus.

Demokrate, čiji je sada predsednički kandidat potpredsednica SAD Kamala Haris, ponovo guraju pitanje abortusa kao važno za opredeljivanje na izborima između nje i Donalda Trampa.

On pak tvrdi da je samo vratio uređivanje ovog prava saveznim državama i da nikada ne bi potpisao zakon o zabrani abortusa na saveznom nivou, što zagovaraju najtvrđi konzervativci među republikancima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari