Slobodan Veljković iz sela Bikinje kod Golupca već godinama uspešno spravlja meleme od jazavaca, po receptu svoga oca Slavoljuba. Slobodan meleme pravi od masti jazavca biljojeda, čije se meso u nekim krajevima Srbije smatra pravim specijalitetom.

-Nisam ja nikakav nadrilekar. Slaninu prvo odvojim od mesnatog tkiva pa je zatim stavim u šerpu. Kad vidim da se na jakoj vatri dobro istopila, a za to je potrebno oko četiri sata, procedim je i ostavim da se ohladi sat vremena. Tek tada punim teglice od po sto pedeset grama, veli Slobodan koji svoje meleme za lečenje hemoroida, reume i odvikavanja od pušenja prodaje na pijacama širom Braničevskog okruga.

Slobodan objašnjava da se jazavčeva mast najčešće koristi tako što se njome natopi gaza, koja se potom stavlja na bolna mesta. Takođe, prave se i napici koji se obično mešaju sa čajem od trave sa Miroč planine koja je poznata po lekovitom bilju iz narodnih pesama.

-Melemi od jazavčeve masti piju se uz čaj, nikako se ne koriste u sirovom stanju. Preporučuje se pušačima koji nemaju veliki i jak kašalj, a sirova koža koristi se kod jake reume, napominje Slavoljub koji je sve ovo naučio od njegovog pokojnog oca Slavoljuba. On dodaje da sa uspehom leči astmu, kao i bolove u leđima. „Imao sam bronhitis i izlečio sam ga ovom mašću,po receptu koji se u moj familiji prenosi sa koleno na koleno“, kaže na kraju kraćeg razgovora Slobodan Veljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari