Američki vojnik Bredli Mening (25), kojeg je vojni sud Fort Midu u Merilendu proglasio krivim za špijunažu, izvinio se juče zbog „nanošenja štete“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Pred izricanje presude vojnog suda zbog odavanje poverljivih dokumenata nevladinoj organizaciji Vikiliks i njenom osnivaču Džulijanu Asanžu, Mening je rekao da mu je žao što je svojim postupcima naneo štetu SAD-u, navodeći da je bio svestan šta čini, ali da je tada smatrao da odavanje informacija neće prouzrokovati štetu.

Kako je dodao, znao je da će morati da plati cenu za svoje postupke, ali da se ipak nada da će jednog dana izaći iz zatvora, dobiti fakultetsku diplomu i stvoriti porodicu. „Žao mi je zbog neočekivanih rezultata koje su prouzrokovale moje akcije. Poslednje tri godine sam mnogo naučio“, rekao je Mening. Iako je prethodno oslobođen krivice zbog pomaganja neprijatelju, za šta je mogao da dobije doživotnu robiju, sada mu preti kazna od 90 godina zatvora. Prema navodima pojedinih američkih medija, presuda bi mogla da bude saopštena najranije sledeće sedmice.

Prošlog meseca, vojni sudija pukovnik Deniz Lind osudio je Meninga po 20 od 22 tačke optužnice, uključujući špijunažu i krađu. Mening je ranije priznao da je prosledio stotine hiljada izveštaja i diplomatskih depeša Vikiliksu 2010. dok je bio stacioniran u Iraku. „Kada sam donosio ove odluke, verovao sam da ću pomoći ljudima, a ne da ću ih povrediti. Nažalost, ne mogu da vratim vreme i promenim stvari“, izjavio je Mening. U međuvremenu, Vikiliks je saopštio da je Meningova izjava „iznuđena“.

Uoči Meningovog izvinjenja, kapetan mornarice i psihijatar Dejvid Molton rekao je da se američki vojnik u vreme curenja informacija osećao napuštenim od prijatelja i porodice, te da je odlučio da postane žena. „U psihijatrijskom smislu, Mening ima poremećaj rodnog identiteta, a to nema veze s tim što je homoseksualac“, istakao je Molton.

Mening je, prema njegovim rečima, „usred tog haosa“ stvorio iluziju o američkom ratu u Iraku, te pokušao da ispravi „nepravdu“. Kapetan Majkl Vorsli je naveo da je Mening imao i problema na poslu, te da je postao izolovan i anksiozan. On je rekao i to da je od Meninga dobio imejl u kome opisuje svoju želju da postane žena, nadajući se da će ga „vojni život“ osloboditi toga. U tom imejlu Mening je prosledio Vorsliju i fotografiju sebe sa plavom kosom i šminkom na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari