„Kako da čuvamo svoje mentalno zdravlje ako smo u školi osam sati dnevno“: Gimnazijalci se žale da su preopterećeni

Ostavite komentar


  1. Najbolje da nista ne rade i da im se odmah da penzija.I ovako ne znaju nista sve sa svojim diplomama,pa je bolje decicu ne muciti sa bilo kakvim obavezama.Ljubi ih majka

  2. Tačno. U gimnaziji deca imaju po 9 časova dnevno. Da li je to neophodno? Imaju 16 različitih predmeta. Preopterećenost donosi površnost. Smanjite broj časova, smanjite broj predmeta izborne nastave. Deca će se porazboljevati.

  3. Programi ne valjaju ne uče đake da razmišljaju Samo bubanj Udžbenici preobimni svi su pisali sve što znaju Profesori izluđeni i ne kvalifikovani Škola je raspad a i visokoškolstvo Podrška akademiku Teodoroviću koji je sve objasnio

  4. Deca su u pravu…U osnovnim školama ista situacija, puno predmeta i časova, kao i nastavnika koji zahtevaju od dece kao da su studenti! Deca više nemaju svoje slobodno vreme!

  5. Program i u osnovnim i u srednjim skolama je preobiman.Na taj nacin deca se ne fokusiraju na vazne stvari ,vec rasplinjavaju.
    Plan i program ne mogu da se menjaju na taj nacin da se samo dodaju predmeti ,izmisljeni,vec je potrebna sustinska reforma

  6. Toliko učenje i maltretiranje, a kada treba dobiti posao, onda ništa. Ako nemaš dobru vezu, ništa. U Srbiji se uči gradivo, koje neće biti korisno ubuduće.

  7. Reforma školstva!
    Osnovnu školu skratiti na 6 godina.
    Broj predmeta drastično smanjiti. U gimnazijama ne više od 10 predmeta, u osnovnoj još manje.

  8. Bravo! Od malena se bunite i pokažite kako sve znate. Toliko znate da ne morate ni u školu da idete.

  9. Ми смо имали такорећи сваке друге године промену наставног програма, у Хрватској је била велика реформација школских програма, укључујући и велику матуру. Нити нас је ко питао или обавестио, добили смо план и распоред, и мото је био био учити-учити. Нисмо имали никакве представнике ученика, имали смо само једну будалу који је био представник СКОЈА ( Србин у Истри), или слично, нисмо се дружили са њим. Требало је само учити, број часова није нико сабирао или одузимао, а и зашто би ? Знали смо да није било на нама да правимо школски програм учења, за то су постојали наши наставници, које смо у целини веома поштовали., и ценили. Код нас није постојало политичко прање главе, ником није сметало да је мој отац био државни секретар једног важног министарства у Краљевини Југославији, ни ученицима ни наставницима.

  10. И ко ће да сноси одговорност за још један пропали експеримент ?!?!?! Где сте генијалци из Министарства и Школске управе, Завода. Па уништили сте комплетну просвету својим реформама, крајњи резултат -„Рибникар“. Неће бити да је једини одговоран министра који је поднео оставку! Деценијама исти седе у фотељама и кроје, где сте врли просветни саветници, стручњаци, руководиоци Школских управа, Градски секретари за образовање??? Где је ваша одговорност?!?!

  11. Sta bi ti razmazeni gimnazijalci da idu u npr. medicinsku skolu gde idu pre podne na praksu pa pravo sa prakse u skolu
    Razmazena mamina deca….hoce diplome bez muke

  12. Ja zavesio gimnaziju 68.i ucio samo matematiku,fiziku ,hemiju i biologiju i ladno zavrsio prirodnomatematicki i politicke nauke,a ostalo samo za dvojku.Tako i vi opredelite se.

  13. Deca i yreba da budu u skoli od 8 do 16h!!! Tu treba da urade sve obaveze i da kod kuce nemaju bas nikakvih vise obaveza vezana za skolu!!! Ono sto ne treba to su novi predmeti!!! Umesto toga uvesti fizicku aktivnost,da apsolutno svi moraju time da se bave.Sport ili ples,nek sami odaberu.Onobsto je jako bitno je da se poostri vrdnovanj znanja.Ukinuti ocene profesora pojedinaca a deca da polazu ispite pred komisijom!Komisije treba da budu iz drugih opstina.Tako bi se dobio kvalitet!

  14. Kad reforme prave mufloni. Prave ih i izvrću već godinama. 5 sati predavanja i sat ipo efektivnog učenja kod kuće je dovoljno za fenomenalan uspeh, šta ima da sede po osam sati u školi pobogu.

  15. Гимназијалци су у праву!
    Радим у основној школи. И ту су деца преоптерећена, петаци имају 6-7 часова. Немамо времена за секције, допунску и додатну наставу, немамо слободне учионице, градиво је преобимно за узраст основне школе! Деца су „грбава“ јер дуго седе у школи, а затим дуго седе у кући и уче преобимно градиво. Немају времена за дружење, отуђење је завладало већ у том узрасту!
    УКИНИТЕ ИЗБОРНЕ ПРЕДМЕТЕ, УВЕДИТЕ СЕКЦИЈЕ!

  16. Šta da kažu učenici 5. razreda osnovne škole sa 14 predmeta istim fondom časova kao gimnazijalci? Poslednjih dana se piše o tome kako srednjoškolci preopterećeni, da zakonski ne smeju da imaju 8 časova dnevno, osnovnoškolce niko ne pominje, oni mogu da imaju 2 puta nedeljno po 8 časova. Šta kaže zakon za njih?

  17. U školi ste 8 sati jer ste maloletni i nema ko da vas čuva dok roditelji rmbače po ceo dan jer im trebaju 3 plate da vas nahrane i obuku.

    Kad građanstvo shvati da je to glavna funkcija škole, uz sprovođenje državne indoktrinacije, tada će i škola moći da postane prijateljsko mesto za đake, gde će se svakom pronaći i negovati njegova jaka strana, na uštrb lažne širine gde svi znaju pomalo o svemu, tojest realno – ne znaju ništa.

    Do tada, moraju tih 8 sati dnevno da vam pune glave raznoraznim glupostima koje vam nikad u životu zatrebati neće. A i šta bi radili svi ti nastavni kadrovi bez toga…

    Sva sreća pa ćete 75% svega toga da zaboravite u roku od godinu dana od kad napustite školski sistem (izuzetak su nastavnici, oni ga nikad ne napuste i zauvek ostaju robovi indoktrinacije, sluge svakog režima).

  18. Ajde ne fantazirajte. Nisu preopterećeni, ne bojte se. Kako ste prebrižni roditelji. Činite im samo medveđu uslugu kad ih „rasterećujete“. Moraju se pripremit za život. Da bi znali kao da se ponašaju i kako da prevazimu neke prepreke u životu. Đeca su mnogo više sposobna da uče, da „izdrže“ nego što mislite. Ne unižavajte i ne pravite nesposobnim svoju đecu. I 8 časova nije 8 sati. Veliki broj stednjoškolaca radi ljeti po 8 sati i neka rade. Samo im dobro može donijet.

Ostavite komentar


Društvo

Protest u Negotinu protiv litijuma 10

Protest u Negotinu protiv litijuma

U Negotinu je večeras oko 19 sati počeo protest građana zbog gradske deponije, koja je samo ove godine gorela šest puta, a kako navode, pridružuju se i borbi protiv iskopavanja litijuma u Zapadnoj Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.